Kiedy i jakie pokarmy wprowadzać kolejno do menu dziecka?

Co zrobić, by dziecko przespało całą noc
Nowe składniki do diety dziecka wprowadzaj stopniowo, zgodnie ze schematem żywienia. Sprawdź, kiedy i jakie pokarmy wprowadzać kolejno do menu dziecka.
Co zrobić, by dziecko przespało całą noc

Wprowadzanie nowych produktów możesz rozpocząć już w 5 miesiącu życia dziecka. Zacznij od małych porcji tj. 3-4 łyżeczek i obserwuj reakcję dziecka.

Jeśli nie wystąpią żadne niepokojące objawy, to dawkę możesz stopniowo zwiększać, a po paru dniach wprowadzić nowe pyszności. Jeśli jednak po wprowadzeniu jakiegokolwiek składnika dostrzeżesz objawy alergii u dziecka (zmiany skórne, kolka, obfite ulewanie, biegunka, wymioty), to natychmiast zgłoś się do lekarza.

Gdy karmisz piersią poza podawaniem mleka na żądanie, rozszerzaj dietę stosując się do poniższego schematu żywienia:

Wiek (mce)

Posiłki uzupełniające

5-6

raz dziennie zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100 ml)

 

 

 

 

7-9

2 razy w tygodniu do zupy lub przecieru jarzynowego z kleikiem zbożowym glutenowym dodaj gotowane mięso/rybę bez wywaru

pół żółtka do potraw co drugi dzień

 

kaszka lub kleik zbożowy glutenowy bądź bezglutenowy

 

na deser sięgnij po sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy w ilości nie większej niż 150 g

 

10

obiad składa się z dwóch dań, tj. zupy jarzynowej z kaszką glutenową oraz jarzynki z gotowanym mięsem lub 1-2 razy w tygodniu rybą

pół żółtka do potraw codziennie

nadal podawaj kaszkę lub kleik zbożowy glutenowy bądź bezglutenowy

kontynuuj podawanie soku lub przecieru owocowego nadal w ilościach nie większych niż 150 g

wprowadź w niewielkich ilościach pieczywo, biszkopty oraz sucharki

11-12

do obiadu składającego się z dwóch dań możesz dodać ewentualnie ziemniaki lub ryż

podawaj 3-4 razy w tygodniu całe jajko

kontynuuj serwowanie kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego bądź bezglutenowego

podawanie soku lub przecieru owocowego pozostaje bez zmian

pieczywo, biszkopty i sucharki możesz kilka razy w tygodniu podawać łącznie z  produktami mlecznymi, takimi jak mleko modyfikowane, twarożek, kefir czy jogurt z naturalnych składników, bez konserwantów i z ograniczoną ilością cukru

Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym stosuj się do poniższego schematu żywienia:

Wiek (mce)

Mleko modyfikowane, kaszki + posiłki uzupełniające

1

7 razy dziennie mleko początkowe po 90-110 ml

2

6 razy dziennie mleko początkowe po 110-130 ml

3

6 razy dziennie mleko początkowe po 130 ml

4

6 razy dziennie mleko początkowe po 150 ml

5

4 razy dziennie mleko początkowe po 180 ml

raz dziennie zupa-przecier jarzynowy

na deser sok - najlepiej przecierowy lub skrobane jabłko w ilości 50-100 g

6

4 razy dziennie mleko początkowe po 180 ml

raz dziennie zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100 ml) i 10 g gotowanego mięsa bez wywaru lub 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa z dodatkiem ryby

sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy w ilości nie większej niż 150 g

7

1 raz dziennie po 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej (2-3 g na 100 ml),

2 razy dziennie po 180 ml mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego (2-3 g na 100 ml),

1 raz dziennie po 150 g kaszki na mleku następnym

raz dziennie 200 ml zupy-przecieru jarzynowego z dodatkiem 10 g gotowanego mięsa bez wywaru lub 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa z dodatkiem ryby

sok owocowy lub przecier owocowy w ilości nie większej niż 150 g

dla urozmaicenia zamiast kaszki sięgnij po deser mleczno-owocowy

pół żółtka do potraw co drugi dzień

8

1 raz dziennie po 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej

glutenowej (6 g na 100 ml),

2 razy dziennie po 180 ml mleko następne z dodatkiem 6 g na 100 ml kleiku bezglutenowego,

1 raz dziennie po 150 g kaszki na mleku następnym

raz dziennie 200 ml zupy-przecieru jarzynowego z dodatkiem 10 -15 g gotowanego mięsa bez wywaru lub 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa z dodatkiem ryby

sok owocowy lub przecier owocowy w ilości nie większej niż 150 g

kaszkę możesz zastąpić deserem mleczno-owocowy

pół żółtka do potraw co drugi dzień

9

1 raz dziennie po 200 ml mleko następne z dodatkiem kaszki

glutenowej,

1 raz dziennie po 200 ml mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej,

1 raz dziennie po 200 ml kaszka na mleku następnym

raz dziennie 200 ml zupy-przecieru jarzynowego z dodatkiem 10 -15 g gotowanego mięsa bez wywaru lub 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa z dodatkiem ryby

1 raz dziennie po 150 g sok najlepiej przecierowy lub owoce albo kompot

jako przekąskę zastosuj biszkopt

Pół żółtka do potraw codziennie

10

3 razy dziennie po 220 ml mleczny posiłek połączony z produktami zbożowymi, przykładowo mleko następne, kaszki mleczne bezglutenowe lub glutenowe

obiad składa się z dwóch dań, tj. zupy jarzynowej z kaszką glutenową oraz jarzynki z gotowanym mięsem (15-20 g) lub 1-2 razy w tygodniu rybą z dodatkiem ziemniaka lub ryżu

raz dziennie sok owocowy lub przecier owocowy albo owoce bądź kompot w ilości nie większej niż 150 g

wprowadź w niewielkich ilościach pieczywo, biszkopty oraz sucharki

Pół żółtka do potraw codziennie

11-12

3 razy dziennie po 220 ml mleczny posiłek połączony z produktami zbożowymi, przykładowo mleko następne, kaszki mleczne bezglutenowe lub glutenowe

j.w.

j.w.

Kilka razy w tygodniu podaj kefir, jogurt lub twarożek

3-4 razy w tygodniu całe jajko

Często nawet znając schemat żywienia nie wiemy z jakich składników ma być zrobiony sok, czy np. zupa jarzynowa. Jeśli nie sięgamy po gotowe posiłki dla najmłodszych, gdzie na etykiecie podana jest informacja od którego miesiąca można wprowadzić do diety dany produkt, to może to okazać się kłopotliwe. Aby wszystko było jasne i przejrzyście wyjaśnione zapoznaj się z poniższym spisem składników diety, które mogą być wprowadzane w danym miesiącu.

Zobacz także: Jak mądrze urozmaicać dietę małego dziecka?

Zgodnie z najnowszą wiedzą w piątym miesiącu jako składniki posiłków możesz wykorzystać dynię, marchew, ziemniaki, ryż biały, ryż brązowy, kaszę ryżową, mąkę ryżową, kaszę kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, masło, oliwę z oliwek.

W 6 miesiącu oprócz składników wymienionych powyżej w skład posiłków mogą wchodzić – brokuły, brukselka, cukinia, fasola szparagowa, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kapusta biała, czerwona i włoska, kukurydza, patison, pietruszka, seler, soczewica czerwona, jabłko, czarne jagody, dzika róża, mięso z indyka, królika, kurczaka, jagnięcia oraz z ryb, a ponadto bezerukowy olej rzepakowy.

W 7 miesiącu możesz posiłki urozmaicić burakiem, kalafiorem, gruszkami, morelami czy malinami.

W 8 miesiącu warto sięgnąć dodatkowo po jarmuż, szparagi, banany, brzoskwinie, czereśnie, daktyle, kiwi, mango, melon, mirabelki, renklody, rodzynki, śliwki suszone, śliwki węgierki, winogrona, kaszę gryczaną białą niepaloną, kaszę krakowską, mąkę sojową, sok z kiszonej kapusty. Jako przyprawy możemy użyć kminku, majeranku, kopru suszonego, sezamu.

W 9 miesiącu nowych doznań dla kubków smakowych niemowlęcia dostarczy arbuz, cebula, aronia, borówka amerykańska, groch, szczaw, szpinak, wiśnie, porzeczki czerwone, czarne i białe, jeżyny, kasza jaglana, ziarno i mąka amarantusa, pestki słonecznika, pestki dyni. Z przypraw można wypróbować bazylię, estragon, oregano, rozmaryn, tymianek czy czaber.

W 10 miesiącu dieta dziecka już może być bardzo urozmaicona, gdyż możemy posiłki wzbogacić o bób, bakłażan, cieciorkę, fasolę białą i czerwoną, kapustę kiszoną, ogórek kiszony, ogórek świeży gruntowy, paprykę, pomidor gruntowy, rzodkiew, soję, żurawinę, truskawki, poziomki, papaję, awokado, ananasa. Z pieczywa możemy wprowadzić zarówno chleb jak i bułki. Dodatkowo warto sięgnąć po kaszę jęczmienną, kaszę manną, kuskus, płatki owsiane, sucharki, czosnek, cynamon, kolendra, koperek, natkę pietruszki, paprykę słodką, pieprz, sól, szczypiorek oraz kiełki soi, lucerny, rzodkiewki, słonecznika. Jak widać dieta może być naprawdę bardzo urozmaicona i bardzo smaczna.

W 11 miesiącu największe zmiany zachodzą pod względem wprowadzenia produktów mlecznych takich jak jogurt, twarożek, kefir czy mleko acidofilne. Poza tym warto spróbować wzbogacić dietę niemowlęcia o makaron, figi, mięso cielęce, wołowe oraz wysokogatunkową wędlinę.

W 12 miesiącu możesz po raz pierwszy do przygotowywanych posiłków użyć sałatę, rzodkiewki, pomarańcze, mandarynki, limonki, grejpfruty, cytryny, miód, ser żółty, zmielone orzechy i czekoladę.

Dodatkowo pamiętaj, aby w okresie niemowlęcym nie dosalać potraw i ograniczać spożycie cukru.

Jeśli dziecko ma alergię na białko mleka krowiego, to nie urozmaicaj jego diety o jogurty i kefiry.

Jeśli pokazuje, że już się najadło, np. poprzez odwracanie głowy, gdy kierujemy w jego stronę łyżeczkę, to nie zmuszaj do zjedzenia całej porcji.

Zobacz także: Jak przygotować zdrowe przekąski dla kilkuletniego dziecka?

Redakcja poleca

REKLAMA