Przepisy na Wielkanoc - 5 propozycji dla dziecka
Zobacz, jakie dania możesz zaserwować maluszkowi w czasie Wielkanocy!

Świąteczne potrawy nie zawsze nadają się dla małych dzieci. Przedstawiamy przepisy, z których wyczarujesz wielkanocny stół pełen zdrowych smakołyków dla smyka!
1. Po 18. miesiącu: babka z otrębami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka otrąb owsianych
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie: Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie - nadal ubijając - dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masę jajeczną i roztopione masło. Delikatnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 180°C ok. 45 minut.
2. Po 12. miesiącu: jajka nadziewane kozim serem
Składniki:
- 4 jajka
- 20 dag sera koziego
- mały jogurt
- szczypiorek lub koperek
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Posiekaj zieleninę. W miseczce utrzyj żółtka, ser, jogurt i zieleninę. Powstałą masą napełnij białko jajka.
3. Po 12. miesiącu: żurek na kurczaku
Składniki:
- skrzydełko kurczaka
- włoszczyzna
- szklanka dobrze ukwaszonego żuru
- duża cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki śmietany 12%
- listek laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
- 2ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie: Z włoszczyzny i kurczaka ugotuj niepełny litr wywaru. Przecedź, dodaj opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, dodaj do żurku, zagotuj. Do każdej porcji dodaj połówkę ugotowanego jajka.
4. Po 12. miesiącu: wiosenna pasta
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- jajko ugotowane na twardo
- 50 g ogórka
- natka pietruszki
Przygotowanie: Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, zmiksuj. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
5. Po 2. roku: tartaletki z jajkiem
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka mąki
- sól
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki wody
- pół czerwonej papryki
- 3 plasterki szynki
- łyżka oleju
- szczypiorek i rukola do dekoracji
Przygotowanie: Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku w 200°C na złoty kolor (ok. 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na górę piekarnika (200°C) i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i listkami rukoli.
Dowiedz się więcej:
6 propozycji zabaw wielkanocnych z dzieckiem
Pomysły na wielkanocne dekoracje z baziami i rzeżuchą
Jak ozdobić jajka z dzieckiem?
na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek