Świąteczne potrawy nie zawsze nadają się dla małych dzieci. Przedstawiamy przepisy, z których wyczarujesz wielkanocny stół pełen zdrowych smakołyków dla smyka!
1. Po 18. miesiącu: babka z otrębami
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb owsianych
200 g masła
szklanka cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Przygotowanie: Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie - nadal ubijając - dodaj żółtka. Mąkę wymieszaj z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masę jajeczną i roztopione masło. Delikatnie wymieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 180°C ok. 45 minut.
2. Po 12. miesiącu: jajka nadziewane kozim serem
Składniki:
4 jajka
20 dag sera koziego
mały jogurt
szczypiorek lub koperek
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Posiekaj zieleninę. W miseczce utrzyj żółtka, ser, jogurt i zieleninę. Powstałą masą napełnij białko jajka.
3. Po 12. miesiącu: żurek na kurczaku
Składniki:
skrzydełko kurczaka
włoszczyzna
szklanka dobrze ukwaszonego żuru
duża cebula
ząbek czosnku
pół szklanki śmietany 12%
listek laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
2ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie: Z włoszczyzny i kurczaka ugotuj niepełny litr wywaru. Przecedź, dodaj opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, dodaj do żurku, zagotuj. Do każdej porcji dodaj połówkę ugotowanego jajka.
4. Po 12. miesiącu: wiosenna pasta
Składniki:
70 g twarogu wiejskiego
jajko ugotowane na twardo
50 g ogórka
natka pietruszki
Przygotowanie: Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, zmiksuj. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
5. Po 2. roku: tartaletki z jajkiem
Składniki:
6 jajek
szklanka mąki
sól
1/3 kostki masła
3 łyżki wody
pół czerwonej papryki
3 plasterki szynki
łyżka oleju
szczypiorek i rukola do dekoracji
Przygotowanie: Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku w 200°C na złoty kolor (ok. 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na górę piekarnika (200°C) i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i listkami rukoli.