Świąteczne potrawy nie zawsze nadają się dla małych dzieci. Przedstawiamy przepisy, z których wyczarujesz wielkanocny stół pełen zdrowych smakołyków dla smyka!
1. Po 18. miesiącu: babka z otrębami
Składniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka otrąb owsianych
- 200 g masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
2. Po 12. miesiącu: jajka nadziewane kozim serem
Składniki:- 4 jajka
- 20 dag sera koziego
- mały jogurt
- szczypiorek lub koperek
3. Po 12. miesiącu: żurek na kurczaku
Składniki:- skrzydełko kurczaka
- włoszczyzna
- szklanka dobrze ukwaszonego żuru
- duża cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki śmietany 12%
- listek laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
- 2ugotowane na twardo jajka
4. Po 12. miesiącu: wiosenna pasta
Składniki:- 70 g twarogu wiejskiego
- jajko ugotowane na twardo
- 50 g ogórka
- natka pietruszki
5. Po 2. roku: tartaletki z jajkiem
Składniki:- 6 jajek
- szklanka mąki
- sól
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki wody
- pół czerwonej papryki
- 3 plasterki szynki
- łyżka oleju
- szczypiorek i rukola do dekoracji
Dowiedz się więcej:
6 propozycji zabaw wielkanocnych z dzieckiem
Pomysły na wielkanocne dekoracje z baziami i rzeżuchą
Jak ozdobić jajka z dzieckiem?
Pomysły na wielkanocne dekoracje z baziami i rzeżuchą
Jak ozdobić jajka z dzieckiem?
na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek