Składniki odżywcze zawarte w jedzeniu docierają przez krew do każdej komórki. I to one są budulcem układu odpornościowego. Duża jego część znajduje się w przewodzie pokarmowym! Warunkiem jest jednak różnorodna dieta. Oto lista wartościowych składników i produktów, w których możesz je znaleźć.
Dieta na odporność dziecka - cynk
Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego) do produkcji przeciwciał. Przy jego niedoborach dziecko może chorować, a także mieć słaby apetyt.Co podawać: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, mięso, ryby, kasze, warzywa, owoce, mleko, jajka.
Dieta na odporność dziecka - żelazo
Wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone nie mogą dobrze rozprowadzać cennych witamin i składników odżywczych po całym organizmie. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego do mięsa podawaj maluchowi również surówkę lub kwaśny sok, np. pomarańczowy.Co podawać: mięso (najlepiej czerwone), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę.
Dieta na odporność dziecka - kwasy omega-3
Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Wzmacniają również błony śluzowe nosa, gardła oraz oskrzeli.Co podawać: ryby morskie (np. śledź, halibut, łosoś, dorsz, makrela) oraz słodkowodne (pstrąg), orzechy, migdały, oliwę z oliwek i inne oleje roślinne.
Dieta na odporność dziecka - selen
Bez niego komórki odpornościowe nie są w stanie wytworzyć przeciwciał, które chronią dziecko przed atakującymi je zarazkami.Co podawać: pełnoziarniste pieczywo, makaron, płatki zbożowe, cebulę, czosnek, wątróbkę. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (jest w orzechach, migdałach, olejach).
Dieta na odporność dziecka - probiotyki
To dobre bakterie, które w jelitach toczą walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wspomagają odporność dziecka, zapobiegają biegunkom. Codzienna porcja produktów zawierających probiotyki podnosi poziom interferonu – pobudza układ odpornościowy do walki.Co podawać: jogurty, kefiry i inne fermentowane napoje mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne (na opakowaniu takich produktów powinna być wymieniona łacińska nazwa szczepu probiotycznego o udokumentowanym korzystnym działaniu zdrowotnym). Probiotyki są dodawane do niektórych mlek modyfikowanych dla niemowląt. Są także w kiszonej kapuście i kwaszonych ogórkach. Rób z nich surówki, ogórki kładź na kanapkach.
Dieta na odporność dziecka - prebiotyki
To rodzaj węglowodanów (np. inulina), które pobudzają namnażanie się w organizmie szczepów dobrych bakterii (probiotyków). Są dla nich niezbędną pożywką. W ten sposób wspierają układ odpornościowy, chronią błonę śluzową jelit i hamują rozwój chorobotwórczych bakterii.Co podawać: najwięcej prebiotyków znajduje się w warzywach (cykoria, karczochy, pory, szparagi, czosnek, cebula), a także owocach (banany). Podobne działanie do warzyw i owoców zawierających prebiotyki mają produkty zbożowe (głównie z owsa i jęczmienia), czyli płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe i graham, oraz warzywa strączkowe. Prebiotyki są też dodawane do niektórych mlek i kaszek dla niemowląt (informacji szukaj na opakowaniu). Naturalnie zaś zawiera je pokarm mamy – staraj się więc karmić piersią jak najdłużej.