Odporność dziecka - jak wzmocnić

dziecko w parku fot. Fotolia
Zdrowie malucha w dużej mierze zależy od jego diety. Dlatego już teraz - by wzmocnić jego odporność - naucz się komponować zdrowe posiłki!
/ 05.10.2012 16:14
dziecko w parku fot. Fotolia

Składniki odżywcze zawarte w jedzeniu docierają przez krew do każdej komórki. I to one są budulcem układu odpornościowego. Duża jego część znajduje się w przewodzie pokarmowym! Warunkiem jest jednak różnorodna dieta. Oto lista wartościowych składników i produktów, w których możesz je znaleźć.

Dieta na odporność dziecka - cynk

Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego) do produkcji przeciwciał. Przy jego niedoborach dziecko może chorować, a także mieć słaby apetyt.
Co podawać: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, mięso, ryby, kasze, warzywa, owoce, mleko, jajka.

Dieta na odporność dziecka - żelazo

Wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone nie mogą dobrze rozprowadzać cennych witamin i składników odżywczych po całym organizmie. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego do mięsa podawaj maluchowi również surówkę lub kwaśny sok, np. pomarańczowy.
Co podawać: mięso (najlepiej czerwone), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę.

Dieta na odporność dziecka - kwasy omega-3

Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Wzmacniają również błony śluzowe nosa, gardła oraz oskrzeli.
Co podawać: ryby morskie (np. śledź, halibut, łosoś, dorsz, makrela) oraz słodkowodne (pstrąg), orzechy, migdały, oliwę z oliwek i inne oleje roślinne.

Dieta na odporność dziecka - selen

Bez niego komórki odpornościowe nie są w stanie wytworzyć przeciwciał, które chronią dziecko przed atakującymi je zarazkami.
Co podawać: pełnoziarniste pieczywo, makaron, płatki zbożowe, cebulę, czosnek, wątróbkę. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (jest w orzechach, migdałach, olejach).

Dieta na odporność dziecka - probiotyki

To dobre bakterie, które w jelitach toczą walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wspomagają odporność dziecka, zapobiegają biegunkom. Codzienna porcja produktów zawierających probiotyki podnosi poziom interferonu – pobudza układ odpornościowy do walki.
Co podawać: jogurty, kefiry i inne fermentowane napoje mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne (na opakowaniu takich produktów powinna być wymieniona łacińska nazwa szczepu probiotycznego o udokumentowanym korzystnym działaniu zdrowotnym). Probiotyki są dodawane do niektórych mlek modyfikowanych dla niemowląt. Są także w kiszonej kapuście i kwaszonych ogórkach. Rób z nich surówki, ogórki kładź na kanapkach.

Dieta na odporność dziecka - prebiotyki

To rodzaj węglowodanów (np. inulina), które pobudzają namnażanie się w organizmie szczepów dobrych bakterii (probiotyków). Są dla nich niezbędną pożywką. W ten sposób wspierają układ odpornościowy, chronią błonę śluzową jelit i hamują rozwój chorobotwórczych bakterii.
Co podawać: najwięcej prebiotyków znajduje się w warzywach (cykoria, karczochy, pory, szparagi, czosnek, cebula), a także owocach (banany). Podobne działanie do warzyw i owoców zawierających prebiotyki mają produkty zbożowe (głównie z owsa i jęczmienia), czyli płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe i graham, oraz warzywa strączkowe. Prebiotyki są też dodawane do niektórych mlek i kaszek dla niemowląt (informacji szukaj na opakowaniu). Naturalnie zaś zawiera je pokarm mamy – staraj się więc karmić piersią jak najdłużej.

Dieta na odporność dziecka - czosnek, cebula i miód

Jedzenie tych produktów zwiększa odporność. Są w nich substancje, które działają podobnie jak antybiotyki, tzn. zwalczają chorobotwórcze bakterie. Pamiętaj tylko, że w drugim roku życia dziecko nie powinno jeść surowego czosnku (lepiej by był on ugotowany w potrawie). W trzecim roku życia może jeść już surowy, ale w niedużych ilościach. Podobnie jest z cebulą. Jeśli dziecko nie lubi czosnku, można go dodawać np. do zup, pieczonego mięsa – traci wtedy ostry smak. Inny sposób to przygotowanie masełka czosnkowego – czosnek trzeba przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem. Ostrożnie podawaj także miód (po drugim roku), bo może uczulać.

Redakcja poleca

REKLAMA