1. Mleko, produkty mleczne, nabiał i jaja
Mleko i pochodne
Ta grupa obejmuje zarówno mleko, jak i jego przetwory, a więc sery twarogi, kefiry, jogurty, maślanki, śmietany, koktajle i desery mleczne. Wybierając mleko nigdy nie decydujmy się na zakup mleka 0,0 – 0,5 % objętości tłuszczu. Dla dzieci można kupować mleko o objętości tłuszczu 3,2%, dorosłym radziłabym ograniczać podaż tłuszczu do 2% objętości.
Nabiał jest bogatym źródłem wapnia, dlatego też musi znaleźć się w codziennym jadłospisie. Dla prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędna jest obecność witaminy D, która także zawarta jest w mleku. Godnymi polecenia produktami są fermentowane produkty mleczne: regulują one prawidłową pracę jelit, chronią układ pokarmowy przed chorobami (z nowotworami włącznie), podnoszą odporność organizmu.
Polecamy: Zgaga - sprawdź, jak jej uniknąć!
Warto tu jednak pamiętać, że najbardziej wartościowe są produkty o naturalnym smaku. Wszystkie produkty o smakach owocowych, czy z dodatkiem owoców charakteryzuje wyższa kaloryczność oraz zawartość substancji dodatkowych.
Sery. Z szerokiej gamy serów dostępnych na rynku zdecydowanie polecam sery białe. Charakteryzują się ona zdecydowanie niższą zawartością tłuszczy oraz sodu. Jaja są cennym źródłem białka pełnowartościowego witamin i tłuszczy. Ważny jest sposób przygotowania jaj - podawajmy jaja raczej gotowane niż smażone.
2. Ryby i mięso
Produkty zwierzęce są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczy, witaminy B12. Ryby mają zbliżoną wartość odżywczą do mięsa innych zwierząt, jednak charakteryzują się unikatowym składem tłuszczowym. Przy wyborze tych produktów powinna obowiązywać zasada różnorodności.
Polecamy: Co oznacza brak apetytu u dziecka?
Różne rodzaje mięs charakteryzują się różną wartością odżywczą czy zawartością mikroelementów (jak żelazo). Podawajmy mięso/ryby gotowane, pieczone i duszenie, unikajmy raczej smażenia. Mięso może być dodatkiem do zup czy sałatek, tworząc w ten sposób pełnowartościowe posiłki.
3. Tłuszcze
W diecie przedszkolaka powinno jeszcze gościć masło, u starszych dzieci można je już stosować wymiennie z margarynami roślinnymi. Pamiętajmy, by do smażenia nie używać olejów zawierających jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa, olej rzepakowy), które świetnie nadają się za to do sałatek i surówek.
4. Słodycze
Słodycze są grupą produktów spożywczych, które na pewno zagoszczą w diecie przedszkolaka. I nie ma w tym nic złego o ile będziemy postępować rozsądnie.
Zamiast ciastek z tłustymi kremami podawajmy ciasto drożdżowe, biszkopty, czy czekoladę (gorzką na zmianę z mleczną). Pamiętajmy, że słodycze mają stanowić jedynie dodatek do posiłku, a nie samodzielny posiłek. Nigdy nie nagradzajmy dziecka słodyczami.