Alergia to choroba
Objawy alergii pokarmowej mogą być charakterystyczne, ale i zmienne. Mimo że unikanie reakcji alergicznych wiąże się z rezygnacją z niektórych pokarmów, nie należy układać dla dziecka alergicznego diety na własną rękę. Nie można także zrezygnować ze wszystkiego, na co dziecko źle reaguje. W takich sytuacjach konieczne jest zastępowanie poszczególnych pokarmów innymi.
Produkty, które uczulają
- Mleko krowie
Najczęściej uczula białko mleka krowiego. W takich okolicznościach należy zrezygnować nie tylko z niego, ale i jego przetworów oraz mleka mamy (jeśli nadal karmisz piersią). Pamiętaj, że mleka krowiego nie można zastąpić owczym lub kozim! W alergii na mleko krowie stosuje się preparaty mlekozastępcze, czyli hydrolizaty dostępne w aptekach na receptę.
Jeśli Twoje dziecko uczulone jest na mleko, a nadal karmisz piersią, wypróbuj zamienniki takie jak mleko ryżowe, sojowe czy owsiane. Nadają się one także do ciast, kawy, koktajli, naleśników itp.
- Gluten
Często zdarzają się także uczulenia na mąkę, a dokładniej gluten, czyli białko roślinne. Dzieci na diecie bezglutenowej nie mogą spożywać ziaren pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta, dlatego należy zrezygnować z pieczywa, makaronu, kaszy manny i jęczmiennej, ciast i słodyczy oraz płatków owsianych. Te braki można uzupełnić dzięki produktom na bazie mąki żytniej i kukurydzianej.
- Białko jajka kurzego
Uczulającym składnikiem jest białko jajka kurzego. Dlatego właśnie na początku podaje się maluchowi samo żółtko, a białko wprowadza się do diety z czasem. W tej sytuacji można wypróbować jajko przepiórcze i pamiętać o wyeliminowaniu wszelkich produktów na bazie kurzych jaj.
Czytaj także: Jajko w diecie niemowlęcia
- Soja
Soja to kolejny niebezpieczny dla malucha składnik. Pokładano w nim wielkie nadzieje, z myślą że zastąpi białko zawarte w mleku krowim. Mimo że soja jest ulubionym produktem alergików i wegetarian, wiele dzieci źle na nią reaguje. W przypadku soi należy uważać podwójnie: jest dodawana do bardzo wielu produktów.
- Inne
Innymi produktami uczulającymi małe dzieci są cytrusy, truskawki i inne owoce drobnopestkowe, orzechy każdego gatunku, czekolada, a także ryby.
Polecamy: Produkty niebezpieczne w diecie dziecka