Wielkanocne dania dla dziecka
Niemal każdemu Polakowi Święta Wielkanocne kojarzą się z sałatką jarzynową, żurkiem i... jajkiem przyrządzanym na przeróżne sposoby. Dlaczego więc rezygnować z tego składnika w świątecznym menu dla malca?Prezentujemy 5 najlepszych przepisów na dania, które w swoim składzie zawierają drogocenne jajko, bogate w przeróżne substancje odżywcze. Zapoznaj się z nimi i dopasuj jadłospis świąteczny do upodobań dziecka. Tylko nie przesadź z ilością!
Zapraszamy!
na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Twój Maluszek
1
z
5
fot. Fotolia
Biszkopciki
Po 11. miesiącu życia dziecka
Składniki: jajko, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki
Przygotowanie: Jajko umyj, wbij do miseczki. Ubijaj z cukrem kilka minut, aż masa będzie bardzo puszysta. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na płaskiej blaszce połóż papier do pieczenia. Na papierze układaj po łyżeczce masy (w odstępach ok. 10 cm). Ciasto rozprowadź łyżeczką tak, by powstały placuszki. Blaszkę z biszkopcikami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10–15 minut.
Składniki: jajko, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki
Przygotowanie: Jajko umyj, wbij do miseczki. Ubijaj z cukrem kilka minut, aż masa będzie bardzo puszysta. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 170°C. Na płaskiej blaszce połóż papier do pieczenia. Na papierze układaj po łyżeczce masy (w odstępach ok. 10 cm). Ciasto rozprowadź łyżeczką tak, by powstały placuszki. Blaszkę z biszkopcikami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10–15 minut.
2
z
5
fot. Fotolia
Jajecznica
Po 11. miesiącu życia dziecka
Składniki: jajko, łyżeczka wody, pół łyżeczki masła, pół łyżeczki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie: Jajko starannie umyj, wbij do miseczki, dodaj łyżeczkę wody i lekko rozmieszaj. Rozpuść masło na patelni i wylej na nie masę jajeczną. Gdy masa na spodzie zetnie się, przewróć ją na drugą stronę. Jajecznicę podawaj posypaną siekanym szczypiorkiem.
Składniki: jajko, łyżeczka wody, pół łyżeczki masła, pół łyżeczki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie: Jajko starannie umyj, wbij do miseczki, dodaj łyżeczkę wody i lekko rozmieszaj. Rozpuść masło na patelni i wylej na nie masę jajeczną. Gdy masa na spodzie zetnie się, przewróć ją na drugą stronę. Jajecznicę podawaj posypaną siekanym szczypiorkiem.
3
z
5
fot. Fotolia
Nadziewane kozim serem
Po 12. miesiącu
Składniki: 4 jajka, 20 dag sera koziego, mały jogurt, szczypiorek lub koperek
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Posiekaj zieleninę. W miseczce utrzyj razem: żółtka, kozi ser, jogurt i zieleninę. Masą napełnij białkowe
Składniki: 4 jajka, 20 dag sera koziego, mały jogurt, szczypiorek lub koperek
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka. Posiekaj zieleninę. W miseczce utrzyj razem: żółtka, kozi ser, jogurt i zieleninę. Masą napełnij białkowe
4
z
5
fot. Fotolia
Tartaletki z jajkiem
Po 12. miesiącu życia dziecka
Składniki: 6 jajek, szklanka mąki, sól, 1/3 kostki masła, 3 łyżki wody, 1/2 czerwonej papryki, 3 plasterki szynki, łyżka oleju, szczypiorek i rukola do dekoracji
Przygotowanie: Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem, spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor (około 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na samą górę piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i udekorowane listkami rukoli.
Składniki: 6 jajek, szklanka mąki, sól, 1/3 kostki masła, 3 łyżki wody, 1/2 czerwonej papryki, 3 plasterki szynki, łyżka oleju, szczypiorek i rukola do dekoracji
Przygotowanie: Masło i mąkę posiekaj nożem, dodaj szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem, wyklej ciastem, spód nakłuwając widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor (około 15 minut). Upieczone spody przestudź, wyjmij z foremek. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Do każdego spodu wbij jajko, dodaj wędlinę i paprykę. Wstaw na samą górę piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj, aż jajka się zetną. Podawaj ciepłe, posypane szczypiorkiem i udekorowane listkami rukoli.
5
z
5
fot. Fotolia
Delikatna sałatka wiosenna
Po 12. miesiącu życia dziecka
Składniki: jajko, 2 łyżeczki gotowanej kukurydzy, 2 rzodkiewki, 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szynki drobiowej, 2 łyżeczki jogurtu, koperek
Przygotowanie: Jajko ugotuj na twardo i obierz. Rzodkiewki dokładnie umyj. Szynkę, jajko i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kukurydzą i posiekanym koperkiem. Przed podaniem polej jogurtem.
Składniki: jajko, 2 łyżeczki gotowanej kukurydzy, 2 rzodkiewki, 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szynki drobiowej, 2 łyżeczki jogurtu, koperek
Przygotowanie: Jajko ugotuj na twardo i obierz. Rzodkiewki dokładnie umyj. Szynkę, jajko i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kukurydzą i posiekanym koperkiem. Przed podaniem polej jogurtem.