Kartoflanka z serkiem topionym - zdrowa i szybka potrawa dla dziecka
Czego potrzebujesz: 3 duże ziemniaki, serek topiony, 2 szklanki bulionu drobiowego, ząbek czosnku, olej i przyprawy.
Jak przygotować: Najpierw zajmij się ziemniakami - obierz je, pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż na patelni. Pamiętaj, aby smażyć je na gorącym oleju (łyżeczka - dwie wystarczą) i często mieszać. Kiedy ziemniaki będą się smażyć pokrój czosnek - bardzo drobno, a najlepiej użyj wyciskacza.
Następnie dodaj czosnek do podsmażonych już ziemniaków. Dokładnie wymieszaj, po czym zalej wszystko bulionem. Gotuj ziemniaki, do momentu, aż będą miękkie. Wtedy dodaj serek topiony. Poczekaj, aż serek się rozpuści, a następnie dopraw do smaku!
Co może robić dziecko: Twój maluch może obrać czosnek, a następnie spróbować użyć wyciskacza. Może także pokroić ziemniaki (o ile wiesz, że potrafi to już zrobić!). Malec może także mieszać smażące się ziemniaki, oczywiście pod Twoim czujnym okiem. Aby dziecko poczuło się prawdziwym kucharzem pozwól mu doprawić potrawę! Może użyć pietruszki lub koperku, niech doda trochę soli lub pieprzu!
Polecamy: Zabawy kuchenne dla dzieci
Chłodnik z jajkiem - zdrowa i smaczna potrawa dla dziecka
Czego potrzebujesz: Pęczek botwinki, pęczek rzodkiewek, ogórek, 2 szklanki kefiru, szklanka kwaśnej śmietany, ząbek czosnku, oliwa i przyprawy.
Jak przygotować: Najpierw zajmij się botwinką - umyj ją, a następnie pokrój. Zalej szklanką osolonej wody i zagotuj - botwinka powinna gotować się przez około 2 minuty. Później zdejmij ją z ognia i ostudź. Teraz przyszła pora na pozostałe warzywa - pokrój ogórka, rozetrzyj czosnek (możesz użyć wyciskacza). Zsyp warzywa do jednego naczynia, po czym dodaj kwaśną śmietanę i oliwę - około dwóch łyżek. Upewnij się, czy botwinka jest ostudzona - jeśli tak, dodaj warzywa ze śmietaną.
Wszystko dokładnie wymieszaj - teraz możesz dodać kefir. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić!
Co może robić dziecko: Twój maluch może obrać czosnek, może także kroić warzywa. I pamiętaj - pozwól mu doprawić potrawę! To dla niego prawdziwa zabawa w kucharza!
Placki owsiane z dodatkiem owoców - smaczna potrawa dla dziecka
Czego potrzebujesz: jabłko, rodzynki, 3 jajka, 2 łyżki mąki, mały jogurt naturalny, olej, płatki owsiane, cukier puder.
Jak przygotować: Wymieszaj jajka z mąką i jogurtem naturalnym. Następnie zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do pozostałych składników. Dodaj także rodzynki - my sugerujemy dwie łyżki, ale możesz dodać więcej lub mniej - zależy, czy Twój szkrab je lubi! Dodaj płatki owsiane i szczyptę proszku do pieczenia. Następnie rozgrzej olej na patelni. Gdy olej będzie gotowy, tzn. gorący (pamiętaj, że powinno być dużo oleju) wykładaj ciasto na patelnię łyżką.
Pamiętaj, żeby na talerzy położyć papierowy ręcznik i na niego wykładać usmażone placki. Dzięki temu nie będą takie tłuste! Przed podaniem potrawy posyp ją cukrem pudrem!
Co może robić dziecko: Twój maluch może podawać Ci składniki! Może je wrzucać od razu do miski (np rodzynki lub jogurt). Dziecko może pomóc Ci także w mieszaniu składników. Na koniec może samo posypać placuszki cukrem!
Dyniowa zupa - zdrowa potrawa dla dziecka
Czego potrzebujesz: kilogram dyni, 4 ziemniaki, 4 szklanki bulionu, mąka, masło, parmezan, przyprawy.
Jak przygotować: Obierz bardzo dokładnie dynię - wyjmij z niej nasiona, włókna, a następnie pokrój na drobne kawałki. Tak samo zrób z ziemniakami- obierz je i pokrój. Do garna wlej bulion i dodaj warzywa. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie - sugerujemy około 20 minut.
Teraz przygotuj zasmażkę z mąki i masła i dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż zupa przestygnie, po czym zmiksuj.
Gotowe danie podawaj posypane parmezanem!
Co może robić dziecko: Dziecko może Ci pomóc pokroić warzywa, może mieszać zupę, a także na zakończenie - posypać ją parmezanem! Pomoc dziecka zaoszczędzi Ci wiele czasu!
Przepisy oparte na: Beata Lipov, Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie, Warszawa 2008, wydawnictwo Świat Książki.
Zobacz także: Co dziecko może pić?