Tygodniowy jadłospis dla kobiet w ciąży dzień po dniu
Poniedziałek
ŚNIADANIE: 2 kromki razowego chleba z miękką margaryną, 3 łyżki serka granulowanego light z rzodkiewkami, koperkiem i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, herbata z cytrynąII ŚNIADANIE: płatki owsiane (2 łyżki) wymieszane z orzechami włoskimi polane jogurtem, kilka listków cykorii do chrupania, woda mineralna
OBIAD: zupa krem z buraczka i włoszczyzny (pod koniec gotowania dodaj jabłko i koncentrat pomidorowy), bitki z chudej wołowiny (100 g), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, sokiem z cytryny, olejem, woda mineralna
PODWIECZOREK: kromka chleba z liściem sałaty, 2 plasterkami polędwicy drobiowej i pomidorem, budyń na mleku z malinami, woda mineralna
KOLACJA: makaron ze szpinakiem i ricottą, sok z marchewki, pół kiwi
Wtorek
ŚNIADANIE: musli domowe z płatków gryczanych błyskawicznych i mielonego siemienia lnianego – zalej je wrzącym mlekiem i dodaj jagody, kromka chleba z masłem, liściem cykorii, 2 plasterkami kiełbasy szynkowej, herbata z dzikiej różyII ŚNIADANIE: kromka chleba, 2 grube plastry białego półtłustego sera z dżemem z owoców leśnych, marchewka do chrupania, woda mineralna
OBIAD: zupa krem z brokułów i włoszczyzny, kleks jogurtu i grzanki z chleba razowego, łosoś ugotowany na parze, sos z jogurtu i koperku, purée z ziemniaków z mlekiem i natką pietruszki, sałata lodowa z sokiem z cytryny, olejem i cząstkami pomarańczy
PODWIECZOREK: fasolka szparagowa z bułką tartą, kromka bułki, kefir
KOLACJA: 2 kromki chleba, sałatka jarzynowa z jajkiem i groszkiem, woda
Środa
ŚNIADANIE: musli z orzechami i mlekiem, 1 kromka chleba z margaryną, sałatka z jajka na twardo, dymki i oleju, kiwi, herbata z żurawinyII ŚNIADANIE: 3 kromki chleba chrupkiego, mozzarella z pomidorami, oliwą i lubczykiem, kalarepa, woda mineralna
OBIAD: krupnik z kaszą jęczmienną, indyk (100 g) duszony na oleju z papryką, marchewką, selerem, pomidorami, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z selera, marchewki i jabłka z sokiem z cytryny i olejem
PODWIECZOREK: grahamka z margaryną l sałatka z kalafiora gotowanego na parze, z rzodkiewką, czosnkiem, olejem i kiełkami sojowymi, woda
KOLACJA: 2 kromki chleba z margaryną, sałatka z tuńczyka, cieciorki, pomidorków z olejem i sokiem z cytryny
Czwartek
ŚNIADANIE: płatki owsiane i jęczmienne – wieczorem zalej je wodą mineralną, rano wlej mleko (1 szklanka), dodaj orzechy włoskie i kawałki melona l herbata z aroniiII ŚNIADANIE: 2 kromki pumpernikla z margaryną, kilka listków sałaty i 2 plasterki szynki z kurczaka, sok warzywny
OBIAD: zupa krem z dyni, kleks jogurtu, kasza mazurska, spaghetti z sosem pomidorowym i kawałkami chudej wołowiny (100 g), surówka ze szpinaku z sokiem z cytryny, olejem i cząstkami grejpfruta, woda
PODWIECZOREK: kromka chleba z margaryną, sałatka z kurczaka grillowanego, sałaty kruchej i czerwonej cebuli
KOLACJA: 2 kromki chleba z margaryną, półtłusty twaróg z jogurtem, owocami, sokiem z cytryny, kawa zbożowa
Dowiedz się więcej:
Piątek
ŚNIADANIE: 2 kromki chleba z margaryną, serek naturalny homogenizowany, maliny z mrożonki, herbata z cytrynąII ŚNIADANIE: bułka z pestkami dyni z margaryną, rolada z tłustych ryb morskich, marchewka
OBIAD: zupa jarzynowa z papryką (zabiel maślanką i dodaj ugotowany makaron), halibut pieczony z gruszką w żaroodpornym naczyniu, ryż brązowy, koperek, duszone na oleju cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, oregano
PODWIECZOREK: kromka chleba z margaryną, 2 krążki kapusty pekińskiej, 2 plasterki pieczeni wołowej, rzodkiewka, koktajl z mleka zsiadłego i truskawek (np. mrożonych)
KOLACJA: omlet z 1 jajka i 1 białka, pomidory, czosnek
Sobota
ŚNIADANIE: płatki pszenne błyskawiczne, mielone siemię lniane, suszona żurawina – zalej mlekiem, kromka chleba z margaryną, kilka listków roszponki, plasterki pieczeni cielęcej, listki natki pietruszki, herbata z aroniiII ŚNIADANIE: kromka chleba, plaster pomidora, polędwica, marchewka, woda
OBIAD: zupa krem z fasolki szparagowej i włoszczyzny pierś indyka marynowana w soku z cytryny i oleju przez godzinę, uduszona, kasza jęczmienna, dynia duszona z jabłkiem, olej
PODWIECZOREK: sałatka z awokado zmiksowanego z czosnkiem, papryki i cukinii z sokiem z cytryny i olejem, makrela wędzona (100 g), woda
KOLACJA: pierogi leniwe, koktajl z maślanki i owoców
Niedziela
ŚNIADANIE: prażone płatki żytnie, zarodki pszenne – zalej mlekiem, dodaj cynamon l kromka chleba z margaryną i pasztetem z soczewicy, koncentratem pomidorowym, suszona bazylia, kilka śliwek, herbata z żurawinyII ŚNIADANIE: bułka z otrębami, szynka, rzodkiewki
OBIAD: zupa krem z marchwi z kleksem jogurtu, schab pieczony w rękawie foliowym, kasza gryczana, natka pietruszki, surówka ze sparzonej kapusty czerwonej z żurawiną, sokiem z cytryny, olejem i rodzynki, woda
PODWIECZOREK: bułka z siemieniem lnianym, sałatka z gotowanych brokułów, pomidora, grillowanego łososia, czosnku
KOLACJA: naleśniki z serem, jabłko
Dowiedz się więcej:
na podstawie artykułu autorstwa Aleksandry Radość/Będę mamą