Dieta w ciąży - III trymestr

ciąża, dieta trzeci trymestr
Teraz już nikt nie ma wątpliwości, że jesteś w ciąży. Twoje kształty mówią same za siebie. Pod koniec ósmego miesiąca powinnaś przestać tyć. Ale nadal odżywiaj się racjonalnie.
/ 23.05.2013 11:24
ciąża, dieta trzeci trymestr
Nawet jeśli nadal chodzisz do pracy i spędzasz tam niemal cały dzień, powinnaś znaleźć czas, by w ciągu dnia zjeść ciepły posiłek – najlepiej taki, który sama przygotowałaś w domu. A po nim zaplanuj chwile na relaks. Pozwól swojemu organizmowi w spokoju uporać się z porcją witamin i składników mineralnych, których mu dostarczyłaś w czasie trzeciego trymestru ciąży.

Czego potrzebuje teraz dziecko
Nadal dużo białka do budowy komórek, ale także żelaza i wapnia. Aby zgromadzić zapasy potrzebne na kilka miesięcy po urodzeniu, maleństwo czerpie składniki odżywcze bezpośrednio od ciebie. Nawet niewielkie niedobory witamin i składników mineralnych mogą zaszkodzić wam obojgu w trzecim trymestrze ciąży.

Co powinnaś jeść
Staraj się siadać do stołu regularnie. Ale nie powinnaś się przejadać – wystarczy, że posiłki będą częstsze. Zadbaj też, aby były urozmaicone. Bez wątpienia w twoim codziennym menu powinny znaleźć się różne rodzaje białka (z mięsa, ryb, jaj, serów, masła, fasoli, soi), bo w każdym z nich są inne aminokwasy. Żółtko, płatki zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, razowe pieczywo – dostarczą tobie i dziecku żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B, A, E i C oraz błonnika. Jedz też produkty zbożowe, kasze, ziemniaki – zawierają węglowodany. Są one bogatym źródłem skrobi, która w twoim przewodzie pokarmowym przekształca się w glukozę magazynowaną potem przez dziecko.

O czym warto pamiętać
Lubisz słoną kuchnię? Zmień przyzwyczajenia. Nadmiar soli może przyczynić się do obrzęków, bo zatrzymuje wodę w organizmie.

Nie wiesz, czy dobrze jesz? Porównaj swoje menu z jadłospisem eksperta.

Pierwsze śniadanie:
kromka chleba graham z plasterkiem szynki, kiwi i nektarynką, bułka maślana z 2 łyżkami serka ziarnistego i łyżką pestek słonecznika, szklanka mięty z miodem
Drugie śniadanie: sałatka – czerwona papryka pocięta w paski, 4 łyżki kukurydzy, mała posiekana cebula czerwona lub biała, łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół grahamki, 2 plastry żółtego sera l ok. 25 g mieszanych kiełków, woda mineralna
Obiad: kuskus z polędwicą – 5 łyżek kaszy zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę masła, duszone polędwiczki wieprzowe z dodatkiem 5 pieczarek i cebuli uduś na łyżce oleju, podaj z natką, surówka z kapusty kiszonej z utartym jabłkiem, szklanka soku wiśniowego pół na pół z wodą
Podwieczorek: gruszka obrana i pokrojona w cząstki, maczana w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie
Kolacja: plaster pieczonego w domu indyka na słodko z dodatkiem brzoskwini, bułka grahamka posmarowana masłem, herbata z cytryną

Jadłospis ułożyła: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW


Zobacz, jak rozwija się twoje dziecko oraz jak zmienia się twoje ciało w I trymestrze, w II trymestrze oraz w III trymestrze ciąży!

Redakcja poleca

REKLAMA