Czego potrzebuje teraz dziecko?
Do tworzenia krwi – więcej żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości – dużo różnorodnego białka, wapnia, wody i cynku (jest w chudym mięsie, fasoli i grochu), jodu i kwasów tłuszczowych (znajdziesz je w oliwie i tłustych rybach morskich). Pamiętaj o tym, jeśli wkraczasz w drugi trymestr ciąży!
Przede wszystkim niekaloryczne i wartościowe posiłki. Jedz jajka, chude mięso, tłuste ryby (jak najmniej przetworzone, czyli świeże, a nie mrożone czy z puszki), kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, zielone i strączkowe warzywa, pestki dyni i słonecznika, suszone morele i śliwki. Zamiast słodkiego mleka możesz pić jogurt lub kefir, jedz żółty ser – to lepsze źródło wapnia niż twaróg. Pamiętaj o witaminie C, która np. ułatwia wchłanianie żelaza. W przyswajaniu wapnia pomoże witamina D.
O czym warto pamiętać?
O witaminach. Dodatkowo lekarz może ci zalecić preparaty mineralno-witaminowe. Nie przyjmuj ich jednak bez potrzeby, na własną rękę.
Nie wiesz, co jeść w drugim trymestrze ciąży? Porównaj swoje menu z jadłospisem eksperta:
Pierwsze śniadanie:
płatki (3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka gorącego mleka 1,5%), kanapki (2 kromki mieszanego pieczywa z masłem, obłożone listkami cykorii, 4 plasterki polędwicy drobiowej), 2 mandarynki, herbata owocowa
Drugie śniadanie:
koktajl warzywny (3/4 szklanki kefiru zmiksowane z 1/4 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżkami posiekanego koperku, możesz doprawić pieprzem i solą morską), 2 minikanapki z chleba graham z plastrami pieczeni z indyka i ogórkiem kiszonym
Obiad:
talerz zupy ogórkowej na rosole z ziemniakami (możesz zabielić chudym mlekiem lub jogurtem), 5 łyżek kaszy gryczanej, gulasz z chudej wołowiny z cebulą i pieczarkami, surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu, sok z winogron
Podwieczorek:
dip z warzywami (pół kostki półtłustego twarogu z mieszanką przypraw do dipów, woda gazowana do spulchnienia serka, obrane warzywa:
4 różyczki brokułów, mała kalarepa lub kapusta, pokrojona czerwona papryka, brzoskwinia), szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja:
sałatka śledziowa z pieczywem (mały filet, ugotowany i pokrojony ziemniak, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki zielonego groszku z mrożonki, pieprz), kromka chleba, duże jabłko, np. reneta, szklanka soku wielowarzywnego
Menu ułożyła: Edyta Gulińska specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW
Zobacz, jak rozwija się twoje dziecko oraz jak zmienia się twoje ciało w I trymestrze, w II trymestrze oraz w III trymestrze ciąży!