Jakich produktów nie wolno jeść w ciąży?
1. Sól
Może zaszkodzić zwłaszcza w drugiej połowie ciąży. Zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować uciążliwe obrzęki nóg, rąk i twarzy.
2. Surowe jajka
Pamiętaj, żeby nawet przed gotowaniem myć skorupki pod bieżącą wodą! Kogel-mogel i jajko gotowane na miękko to groźba salmonelli. Nie warto ryzykować.
3. Sery pleśniowe
Camembert, feta, brie, oscypki. Mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria!
4. Kolorowe napoje gazowane
Zawarty w nich dwutlenek węgla podrażnia przewód pokarmowy. To źródło cukru - nie ma w nich nic, co byłoby niezbędne dla ciebie i twojego dziecka.
5. Alkohol
Nawet najmniejsza ilość szkodzi twojemu dziecku. Nie daj się namówić nawet na pół lampki wina!
6. Befsztyk, tatar i surowa ryba
Unikaj surowego mięsa, krwistych steków i sushi. Mogą być one przyczyną zakażenia toksoplazmozą! Takie dania to też często siedlisko drobnoustrojów szkodliwych dla ciebie i malucha.
7. Orzeszki ziemne
Jeśli cierpisz na astmę, katar sienny lub masz uczulenie na orzechy, nie jedz orzeszków ani produktów, które je zawierają. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
8. Mocna kawa
Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także powoduje skoki ciśnienia.
9. Ciasteczka z cukierni
Nadmiar cukry w diecie ciężarnej to przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy, zatrucia żołądkowe.
10. Nieznane zioła
Działają silniej niż leki! Szczególnie niebezpieczny dla ciebie jest teraz żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, ponieważ szkodliwie działają na płód.
Dowiedz się więcej:
Pokonaj obrzęki w ciąży! 5 sprawdzonych sposobów
Co dzieci lubią najbardziej, będąc w łonie mamy? Zdradzamy!
Jak zmienia się wielkość płodu tydzień po tygodniu? Zobacz!