Zupa szpinakowa krem - sprawdzony i szybki przepis
Szpinakowa zupa krem z grzankami jest zdrowa i smaczna! Możesz podać ją z grzankami albo ulubionym serem.

- Małgorzata Machnicka
Opublikowano: 08.02.2021, 11:36
Reklama
Zupa szpinakowa krem przygotowywana na bazie bulionu warzywnego i masła jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa (jeśli dbasz o linię, możesz zmniejszyć ilość masła do 1 łyżki).
Reklama
W naszym przepisie zupa szpinakowa doprawiona jest śmietanką i gałką muszkatołową, a jej smak zaostrza czosnek i czarny pieprz. Zupę możesz podawać z grzankami albo serem - mozzarellą, fetą albo ricottą.
Przepis na szpinakową zupę krem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1/2 pora,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 100 ml śmietany kremówki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 kromki pieczywa tostowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż 2-3 minuty.
- Całość zalej gorącym bulionem i gotuj około 20 minut.
- Dodaj czosnek, dokładnie opłukany szpinak i gotuj przez minutę na małym ogniu.
- Zmiksuj zupę blenderem, dodając śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.
- Szpinakową zupę krem podawaj z grzankami - pieczywo tostowe pokrój w kostkę i zrumień na suchej patelni albo upiecz w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut.
Reklama
Więcej przepisów na dania ze szpinakiem:
Reklama
Reklama
Reklama