Reklama

Zupa szpinakowa krem przygotowywana na bazie bulionu warzywnego i masła jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa (jeśli dbasz o linię, możesz zmniejszyć ilość masła do 1 łyżki).

Reklama

W naszym przepisie zupa szpinakowa doprawiona jest śmietanką i gałką muszkatołową, a jej smak zaostrza czosnek i czarny pieprz. Zupę możesz podawać z grzankami albo serem - mozzarellą, fetą albo ricottą.

Przepis na szpinakową zupę krem

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 kromki pieczywa tostowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż 2-3 minuty.
  3. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj około 20 minut.
  4. Dodaj czosnek, dokładnie opłukany szpinak i gotuj przez minutę na małym ogniu.
  5. Zmiksuj zupę blenderem, dodając śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Szpinakową zupę krem podawaj z grzankami - pieczywo tostowe pokrój w kostkę i zrumień na suchej patelni albo upiecz w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut.
Reklama

Więcej przepisów na dania ze szpinakiem:

Reklama
Reklama
Reklama