Zupa soczewicowo – szpinakowa
Pyszna zupa, z pewnością pozytywnie zaskoczy rodzinę znudzoną typowymi zupami warzywnymi

Opublikowano: 20.08.2014, 13:24
Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- Opakowanie Szpinaku Fit&Easy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kłącza selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- 100 ml śmietany 36%
- Opcjonalnie kilka kawałków boczku
- Sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- Oliwa z oliwek
Reklama
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.
- Na ostatnią minutę dodaj pokrojony w płatki czosnek.
- Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową.
- Zupę możesz zmiksować lub podać bez blendowania.
- Serwuj z plastrami grillowanego boczku
Reklama
Reklama
Reklama