Zupa krem ze szparagów

- Irena Piotrak
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml śmietanki
- koperek
- groszek ptysiowy
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końce, obierz, opłucz, odetnij główki.
2. Łodygi pokrój na kawałki, zalej wrzątkiem, dodaj trochę soli i cukru, gotuj, aż będą prawie miękkie. Wrzuć główki, całość gotuj do miękkości, odcedź.
3. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito.
4. W garnku rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę, nie rumieniąc. Rozprowadź zimną śmietanką, dodaj bulion ze szparagami. Mieszając całość, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
5. Zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Do każdego wrzuć główki szparagów, udekoruj koperkiem. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym.