Reklama

Zupa z dyni

Zupa-krem z dyni na słono

Składniki:

Reklama
  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 spora cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka plastrów surowego boczku
  • grzanki
Reklama

Wykonanie:
Miąższ dyni i obie papryki pokrój w kostkę, wyłóż na blachę i podpiecz wszystko w piekarniku przez godzinę. Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dorzuć upieczone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś całość przez ok. 10 minut, wlej bulion. Podgotuj przez kolejne 10 minut i zmiksuj blenderem na krem. Plastry boczku podpiecz na grillu lub w piekarniku, serwuj zupę z plastrem boczku oraz grzankami.
Zobacz także: Przepis na zupę-krem z dyni na słodko

Reklama
Reklama
Reklama