Zupa-krem z dyni na słono - przepis
W tym przepisie użyliśmy papryki - zupa-krem jest bardziej wyrazista w smaku, choć nie jest ostra. Grillowany boczek wzbogaca zupę o smak wędzonki.

- Redakcja
Opublikowano: 23.10.2013, 11:27
Reklama

Zupa-krem z dyni na słono
Składniki:
Reklama
- 1 kg miąższu dyni
- 2 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)
- 2 papryki czerwone
- 1 spora cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- kilka plastrów surowego boczku
- grzanki
Reklama
Wykonanie:
Miąższ dyni i obie papryki pokrój w kostkę, wyłóż na blachę i podpiecz wszystko w piekarniku przez godzinę. Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dorzuć upieczone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś całość przez ok. 10 minut, wlej bulion. Podgotuj przez kolejne 10 minut i zmiksuj blenderem na krem. Plastry boczku podpiecz na grillu lub w piekarniku, serwuj zupę z plastrem boczku oraz grzankami.
Zobacz także: Przepis na zupę-krem z dyni na słodko
Reklama
Reklama
Reklama