Reklama

Zupa z maku to prosta potrawa świąteczna, którą możesz zaserwować w Wigilię lub święta. Zrobisz ją w prosty sposób z mleka, maku i bakalii. Przepis na zupę makową możesz modyfikować, by dopasować go do upodobań swojej rodziny.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na zupę z maku
  2. Zupa makowa z kluskami
  3. Tradycyjna zupa makowa z Suwalszczyzny

Przepis na zupę z maku

Składniki:

  • 2 litry tłustego mleka,
  • ok. 500 g mielonego maku,
  • 2 łyżki miodu,
  • ulubione bakalie (np. daktyle, rodzynki),
  • przyprawy: goździki, cynamon i wanilia lub mieszanka przypraw korzennych,
  • garść posiekanych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść mak w rondlu.
  2. Do maku wlej mleko, dodaj ulubione przyprawy w preferowanych proporcjach. Możesz dosypać też cukier waniliowy.
  3. Dodaj posiekane daktyle i rodzynki.
  4. Podgrzewaj mleko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Podgrzewaj do napęcznienia rodzynek. Dodaj miód.
  6. Podawaj zupę posypaną siekanymi migdałami.
  7. Możesz podać zupę samą, lub z kluskami.

Zupa makowa z kluskami

Zupę makową możesz podawać samą w głębokim talerzu lub kubku. Jeśli chcesz, żeby była bardziej treściwa, podaj ją z kluskami lub makaronem.

Masz kilka opcji do wyboru. Podaj zupę makową z:

  • lanymi kluskami z mąki i jajka,
  • drobnym makaronem,
  • małymi kluskami ziemniaczanymi,
  • kopytkami.

Tradycyjna zupa makowa z Suwalszczyzny

Na Suwalszczyźnie mak do zupy makowej najpierw ucierano w makutrze z cukrem, a dopiero potem dodawano mleko. Gotową zupą zalewano też czasem inne potrawy wigilijne, na przykład kisiel z owsa. Kisiel z owsa powstaje przez zalanie mąki owsianej ciepłą wodą i odstawienie mikstury na kilka dni, aż całość się ukisi. Dopiero potem wszystko gotuje się do uzyskania gęstej masy.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 2.12.2010.

Reklama

Poznaj też inne potrawy wigilijne z makiem:

Reklama
Reklama
Reklama