Idealny wielkanocny żurek bez grama mięsa. Bliscy przy świątecznym stole nie zauważą, dopóki im nie powiesz
Wegetariański żurek to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tej kultowej wielkanocnej zupy. Aromatyczny, kwaśny, odpowiednio doprawiony, z wędzonym posmakiem i to bez mięsa, a nadal z pazurem. Ten wege żurek będzie idealny na wielkanocny stół i nie tylko.

Żurek to ten typ potrawy, bez której nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. Choć niektórzy decydują się na barszcz biały, i tak często potocznie mówi się o "świątecznym żurku". Kojarzy się z białą kiełbasą, gęstym zakwasem i aromatycznymi przyprawami. Możesz go jednak przygotować w wersji bezmięsnej - nadal będzie idealną wielkanocną zupą!
Przepis na wegetariański żurek wielkanocny
Klasyczny żurek wielkanocny możesz przygotować także w wersji bezmięsnej. Wykorzystaj domowy zakwas chlebowy, suszone śliwki oraz grzyby, a także oczywiście warzywa i przyprawy. Gwarantuję, że ten przepis zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 300 ml zakwasu na żurek,
- pęczek włoszczyzny,
- 2-3 suszone grzyby,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- pół łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka chrzanu,
- łyżka oleju,
- 1-2 wędzone śliwki.
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż cebulę na oleju, dodaj pokrojone warzywa i chwilę podsmaż razem.
- Zalej bulionem warzywnym, dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
- Dodaj zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj kolejne 10 minut.
- Dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Na koniec wrzuć wędzone śliwki lub tofu dla aromatu.
- Jeśli chcesz - dodaj odrobinę chrzanu dla zaostrzenia smaku.

Jak podać żurek wegetariański?
Klasyczna wersja wielkanocnego żurku serwowana z jajkiem na twardo i kromką świeżego chleba na zakwasie sprawdzi się zawsze, także w przypadku zupy wegetariańskiej. Chrupiący chleb dobrze kontrastuje z kremową, lekko kwaśną zupą, a jajko dodaje wartości odżywczych i sytości.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, podaj żurek w wydrążonym, podpieczonym bochenku chleba - nie tylko pięknie wygląda, ale też dodatkowo wzbogaca smak zupy. To świetne rozwiązanie, bo tak podany będzie też pełnił funkcję ozdoby na wielkanocny stół, która wywoła efekt "wow", zanim jeszcze ktoś spróbuje pierwszej łyżki.
W wersji wegańskiej jajko można zastąpić plasterkami wędzonego tofu, które świetnie imituje strukturę i delikatnie dymny smak. Dobrze sprawdzi się również kleks wegańskiej śmietany lub mleka roślinnego, np. z nerkowców czy migdałów. Oczywiście sprawdzi się także chrzan, najlepiej świeżo starty lub w formie sosu chrzanowego. Nie zapomnij też o dekoracji - rzuć na wierzch odrobinę świeżego majeranku albo natkę pietruszki.
Czytaj także: