Reklama
Składniki:

- 4 udka kurczaka bez skóry
- 3 marchewki
- spory korzeń pietruszki
- 1/3 selera
- por
- 1–2 cebule
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- listek laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1,5 łyżki majeranku
- przyprawa typu vegeta
- 1/2 pęczka natki
- cukier
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Udka opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Posól. Ustaw na średnim ogniu i gotuj.

2. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, włóż do udek. Dodaj por oraz obrane cebule. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Wyjmij warzywa z wywaru, a mięso gotuj jeszcze około 15 minut. Następnie wyjmij z wywaru, ostudź.

3. Wywar przecedź. Cebule i por wyrzuć, a pozostałe jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na zapałkę. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski, następnie razem z przygotowanymi warzywami włóż do wywaru. Podgrzej.

Reklama

4. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Wlej do zupy. Dodaj imbir oraz przyprawę typu vegeta (do smaku). Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodatkowo zupę przyprawić roztartym czosnkiem (wystarczy dodać 1–2 ząbki). Do gorącej zupy wsyp posiekaną natkę. Flaczki podawaj z pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama