Czapurniak – zupa z suszu
Zupę podawaj z własnoręcznie zrobionymi kluseczkami

- Irena Piotrak
Składniki:
- 30 dag suszu owocowego (morele, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki)
- 3 litry wody
- biały pieprz, cukier
- śmietana kremówka
Na kluski kładzione:
- 4 jajka
- 40 dag mąki
- szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Suszone owoce opłukać i zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, zalać owoce świeżą tak, aby były całe przykryte. Ugotować aż będą miękkie. Przyprawić cukrem, i szczyptą pieprzu. Zaprawić śmietanką.
2. Z mąki i jajek, szczypty soli i niewielkiej ilości wody rozrobić ciasto. Nabierać porcje ciasta łyżeczką do herbaty i wrzucać na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze minutę i wyjmować łyżka cedzakową. Podawać z zupą z suszu.
Świąteczne smakołyki - forum >>