Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dkg włoszczyzny lub kapusty
  • 2 cebule
  • 1 kg buraków
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
Reklama
Przygotowanie:
  1. Przygotować 2 litry wywaru z włoszczyzny, cebul, obranych i pokrojonych w plastry buraków oraz przypraw. Osobno ugotować namoczone w wodzie suszone grzyby.
  2. Wymieszać oba wywary, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i rozgniecionym czosnkiem. Dodać kwas buraczany lub sok z cytryny.

Kwas buraczany:

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych w cienkie plasterki buraków ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzchu można położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i trzymać 5 dni w ciepłym miejscu.
Reklama

Na 3/4 wywaru z buraków i grzybów dodać 1/4 kwasu buraczanego.

Reklama
Reklama
Reklama