Przepis na barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole.

- Viva!
Opublikowano: 10.12.2010, 14:01
Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 50 dkg włoszczyzny lub kapusty
- 2 cebule
- 1 kg buraków
- 10 dkg suszonych grzybów
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Reklama
Przygotowanie:
- Przygotować 2 litry wywaru z włoszczyzny, cebul, obranych i pokrojonych w plastry buraków oraz przypraw. Osobno ugotować namoczone w wodzie suszone grzyby.
- Wymieszać oba wywary, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i rozgniecionym czosnkiem. Dodać kwas buraczany lub sok z cytryny.
Kwas buraczany:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w cienkie plasterki buraków ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzchu można położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i trzymać 5 dni w ciepłym miejscu.
Reklama
Na 3/4 wywaru z buraków i grzybów dodać 1/4 kwasu buraczanego.
Reklama
Reklama
Reklama