Barszcz biały z kiełbasą

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- butelka zakwasu na barszcz biały i żurek
- 3–4 jajka
- 30 dag kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej (może też być biała)
- listek laurowy
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- szklanka śmietany 18-proc.
- mała cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- 2–3 gałązki natki
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kiełbasę włóż do rondla, zalej 2 szklankami wody. Dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj 10 min. Kiełbasę wyjmij, przestudź, pokrój w plastry.
2. Do wywaru wlej zakwas na barszcz biały. Zagotuj. Śmietanę zmiksuj z 2 chochelkami wywaru i wlej do zupy. Cebulę posiekaj i razem z plastrami kiełbasy podsmaż na oleju. Całość (razem z tłuszczem) przełóż do gotującej się zupy. Zagrzej.
3. Barszcz przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ewentualnie zupę dosłodź. Możesz również dodać szczyptę mielonego kminku.
4. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Obierz, pokrój na ćwiartki. Po kilka cząstek jajek włóż do każdej porcji zupy.