żurek staropolski przepis, przepis na żurek staropolski, żurek po staropolsku fot. Fotolia

Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie

Na wędzonce i z białą kiełbasą!
Weronika Kwaśniak / 20.01.2015 14:35
żurek staropolski przepis, przepis na żurek staropolski, żurek po staropolsku fot. Fotolia

Składniki na żurek staropolski:

  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 20 dag wędzonego boczku 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula, pietruszka, kawałek selera
  • pół szklanki kremówki
  • po łyżce kminku i majeranku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania żurku:

  1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
  2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
  3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować.
  4. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Dolać śmietanę, włożyć boczek.
  6. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz również: