Przygotowanie 20 min * gotowanie 70 min * 1 porcja – ok. 220 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag wołowiny z kością
- mała włoszczyzna
- cebula
- ziele angielskie
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj włoszczyznę. Zagotuj, łyżką cedzakową zdejmij szumowinę, dodaj sól, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego oraz przekrojoną cebulę. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut.
2. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój (możesz też użyć pomidorów z puszki), przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z koncentratem, gotuj ok. 20 minut.
3. Dopraw, możesz zaprawić śmietaną. Podawaj z makaronem i pokrojonym mięsem, posyp natką.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Zupa pomidorowa na wołowinie
Najlepsza pomidorowa jest ta domowej roboty