Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag świeżych lub mrożonych borowików,
- 10 sztuk suszonych borowików,
- 1 cebula,
- 1 szklanki mleka,
- 1 kostka bulionu grzybowego,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki śmietany,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść i obierz. Suszone namocz w szklance wrzątku.
- Odcedź i zalej je kolejnym litrem wrzątku. Gotuj przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Cebulę pokrój i zeszklij na łyżce masła.
- Dodaj pokrojone w cienkie paski grzyby i smaż przez około 5 minut.
- Dodaj do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów.
- Rozpuść w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotuj przez około 10 minut.
- Z pozostałego masła i mąki zrób rumianą zasmażkę, którą rozprowadź mlekiem.
- Mieszaj rozbijając ewentualne grudki i stopniowo połącz z zupą.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nieco wystudź, śmietanę posól, dodać dwie łyżki zupy, a następnie wlej śmietanę do zupy.
- Zupę-krem z borowików podawaj z groszkiem ptysiowym.
Zobacz też inne dania z grzybami:
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Pomysł na risotto z grzybami w najlepszej wersji