Przygotowanie 15 min
Gotowanie ok. 20 min
Porcja 320 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 4 kolby kukurydzy
- 2 szklanki mleka
- cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- bulion drobiowy z kostki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta suszonej szałwii
- 15 dag sera pleśniowego typu rokpol
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Cebulę, czosnek obierz, pokrój. Ziemniaki obierz. Kukurydzę oczyść z liści i „włosów”. Umyj i włóż do garnka. Wlej mleko i dolej tyle bulionu drobiowego, by kolby kukurydzy były w całości zanurzone. Dodaj pół łyżki cukru, cebulę, czosnek, ziemniaki i szczyptę szałwii.
2. Garnek ustaw na ogniu, gotuj ok. 15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyjmij je i odłóż do ostudzenia. Każdą kolbę ustaw pionowo na desce i ostrym nożem zetnij ziarna od góry do dołu. Włóż je do rondla, dodaj ugotowane ziemniaki i wlej 2 szklanki płynu, w którym gotowała się kukurydza. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i podgrzej. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i ew. cukrem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej do niej nieco płynu z gotowania kukurydzy. Podawaj z pokrojonym serem.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Kukurydziana zupa z serem
Zamiast świeżej kukurydzy możesz użyć tej z puszki