Kremowa zupa z selera

Zupa będzie bardziej wyszukana, jeśli wrzucisz do niej pokrojony w cienkie paski plaster wędzonego łososia
/ 13.04.2010 10:24

Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
Porcja 330 kcal

Składniki na 6 porcji:
- seler o wadze 50 dag, pokrojony w kostkę
- 4 gałązki selera naciowego, pokrojone w kostkę
- posiekana cebula
- 3 łyżki masła
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kremówki
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz

Dodatkowo:
- koperek
- groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

1. W garnku rozgrzej masło, mieszając, lekko podsmaż warzywa, zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.

2. Zdejmij zupę z gazu, przestudź, zmiksuj. Wlej śmietanę, dopraw sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Gotową zupę rozlej na talerze, posyp koperkiem i groszkiem ptysiowym.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.07.2018 23:12
Robiłam wielokrotnie, przepyszna. Dodaję jeszcze łososia. Mniam!