jak zrobić przecier pomidorowy, przecier pomidorowy przepis, przepis na przecier pomidorowy fot. Fotolia

Jak zrobić przecier pomidorowy - przepis

Zachowaj smak lata!
Weronika Kwaśniak / 04.09.2015 15:20
jak zrobić przecier pomidorowy, przecier pomidorowy przepis, przepis na przecier pomidorowy fot. Fotolia

Składniki na przecier pomidorowy:

  • 4 kg pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić przecier pomidorowy?

  1. Sparz pomidory we wrzątku.
  2. Usuń gniazda nasienne, pozbądź się szypułek.
  3. Pokrój pomidory na kawałki.
  4. Włóż pomidory do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), dodaj sól.
  5. Gotuj na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż pomidory się rozgotują.
  6. Przecedź masę przez sitko.
  7. Masę z powrotem przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj na niewielkim ogniu, mieszając.
  8. Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, przełóż przecier pomidorowy do wyparzonych i suchych słoiczków.
  9. Pasteryzuj przez 15-20 minut.

Zobacz więcej pomysłów na pomidory: