Jak zrobić niskokaloryczną pomidorówkę?

Zupa pomidorowa w wersji odchudzonej.
Ostatnio można dostrzec, że zupy nieco ustępują daniom mięsnym, a szkoda. Dobrze przygotowana zupa powinna być zdrowa i niskokaloryczna, zawierała sporo warzyw, które będą ugotowane, a nie rozgotowane (to ważna różnica).
/ 26.03.2011 21:56
Zupa pomidorowa w wersji odchudzonej.

Zupę pomidorową uwielbiają chyba wszyscy – jest szybka i prosta w przyrządzeniu, jada się ją makaronem, ryżem lub ziemniakami, ale sama również pysznie smakuje. Niestety, większość „faszeruje” ją mąką, konserwantami i innymi polepszaczami smaku, albo po prostu kupuje gotową – nie ma na to żadnego usprawiedliwienia! Kiedy gotujesz pomidory samodzielnie, powstaje ważny antyoksydant, zwany likopenem, który chroni przed nowotworami i chorobami układu krwionośnego. Pomidory w tej postaci są nawet zdrowsze od surowych!

Zobacz koniecznie: Zupy po portugalska - krok po kroku

Zupa pomidorowa w nowej odsłonie – z chilli i bazylią

W rondlu podgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Następni dodaj chilli i smaż jeszcze przez ok. minutę. Dodaj ok. 500 g pomidorów z puszki (jeżeli chcesz, możesz sama przygotować je wcześniej), przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Od momentu wrzenia, gotuj zupę ok. 30 minut. Na koniec dodaj bazylię i 2 łyżki niskotłuszowej, gęstej śmietany. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dorpraw i podawaj. Tak przygotowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do trzech dni, a jeżeli chcesz, aby była mniej kaloryczna – zrezygnuj ze śmietany.

Polecamy: Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć

Redakcja poleca

REKLAMA