Zupę pomidorową uwielbiają chyba wszyscy – jest szybka i prosta w przyrządzeniu, jada się ją makaronem, ryżem lub ziemniakami, ale sama również pysznie smakuje. Niestety, większość „faszeruje” ją mąką, konserwantami i innymi polepszaczami smaku, albo po prostu kupuje gotową – nie ma na to żadnego usprawiedliwienia! Kiedy gotujesz pomidory samodzielnie, powstaje ważny antyoksydant, zwany likopenem, który chroni przed nowotworami i chorobami układu krwionośnego. Pomidory w tej postaci są nawet zdrowsze od surowych!
Zobacz koniecznie: Zupy po portugalska - krok po kroku
Zupa pomidorowa w nowej odsłonie – z chilli i bazylią
W rondlu podgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Następni dodaj chilli i smaż jeszcze przez ok. minutę. Dodaj ok. 500 g pomidorów z puszki (jeżeli chcesz, możesz sama przygotować je wcześniej), przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Od momentu wrzenia, gotuj zupę ok. 30 minut. Na koniec dodaj bazylię i 2 łyżki niskotłuszowej, gęstej śmietany. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dorpraw i podawaj. Tak przygotowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do trzech dni, a jeżeli chcesz, aby była mniej kaloryczna – zrezygnuj ze śmietany.
Polecamy: Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łączyć