Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag boczniaków
- 2 marchewki
- duża pietruszka
- por
- cebula
- długa, słodka, czerwona papryka
- 6 łyżek oleju
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- liść laurowy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka majeranku
- słodka i ostra mielona papryka
- posiekana natka pietruszki
- sól
- mielony pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na flaczki z boczniaków!
- Wszystkie warzywa oczyść.
- Paprykę pokrój w plasterki, a marchewkę, pietruszkę, pora i cebulę na zapałkę.
- Boczniaki pokrój w paseczki.
- W dużym garnku rozgrzej olej, przesmaż wszystkie pokrojone składniki.
- Zalej bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut, aż warzywa i grzyby zmiękną.
- Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką pietruszki.