Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów,
- 2 czerwone papryki,
- 1 ogórek,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 papryczka chili,
- miąższ z 1 białej bułki,
- świeża bazylia,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik, to jedno z podstawowych dań hiszpańskiej kuchni. Przygotowywany jest na bazie świeżych warzyw, z dodatkiem bazylii, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Gazpacho możesz podawać samodzielnie albo z dodatkiem sera feta i czosnkowymi grzankami.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
- Obie papryki, papryczkę chili, ogórka i cebulę pokrój w kostkę.
- Wszystkie warzywa zblenduj (kilka kawałków papryki i ogórka możesz zostawić do dekoracji), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, oliwę z oliwek, miąższ z bułki i sok z cytryny.
- Dopraw gazpacho solą i pieprzem i wstaw do na 2-3 godziny do lodówki.
- Gazpacho podawaj z listkami świeżej bazylii i skropione oliwą.
Więcej przepisów na pyszne chłodniki:
Sprawdzony przepis na chłodnik z botwiny
11 przepisów na orzeźwiające chłodniki