Fot. Fotolia
Składniki na 3 - 4 porcje:
- 300 g białej surowej kiełbasy
- Zakwas z mąki pszennej razowej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- ½ marchewki
- ¼ pora
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- Jajka na twardo
- Olej, sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min.
- Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
- Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję chrzan.
- Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Zobacz także: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą - przepis
Przepis na zakwas z mąki pszennej razowej
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
- 500-600 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
- Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej.
- Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.
Źródło: Materiały prasowe Quote me/bj