Reklama
Ilość kalorii: 130
Czas przygotowania: 20
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • sałata radicchio
  • 2 kolby cykorii
  • 15 dag sera żółtego
  • jabłko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść orzechów włoskich
Reklama

Sos:

  • kilka łyżek oleju z pestek winogron
  • kilka łyżeczek białego octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Cykorię i sałatę radicchio opłucz, delikatnie osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji. Resztę pokrój lub porwij na kawałki. Ser żółty pokrój w cienkie słupki. Jabłko obierz, wykrój gniazdo nasienne, pokrój w cienkie słupki. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Składniki sałatki włóż do salaterki razem z natką. Przygotuj sos: wymieszaj olej z pestek winogron z białym octem winnym, dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Sosem skrop sałatkę, udekoruj odłożonymi listkami i podawaj. Składniki sałatki możesz też rozłożyć do 6 miseczek i podać jako osobne porcje.
Reklama
Reklama
Reklama