Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • paczka roszponki
  • pół ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • kajzerka
  • 5 dag wędzonego boczku w plastrach
  • łyżka oleju
Reklama

Sos:

  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • pół cytryny
  • 3 łyżki oleju orzechowego
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sałatkę z boczkiem!

  1. Sałatę w razie potrzeby wypłucz, osącz.
  2. Ogórek umyj, pokrój w plasterki.
  3. Pomidorki umyj, przekrój na połowę.
  4. Oliwki odsącz z zalewy.
  5. Przygotowane składniki sałatki wymieszaj.
  6. Kajzerkę pokrój w kromki, zrumień w piekarniku.
  7. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
  8. Rozetrzyj z solą, miodem i sokiem z cytryny.
  9. Dodaj 2 łyżki wody i olej, dokładnie wymieszaj.
  10. Sosem polej sałatkę.
  11. Plasterki boczku pokrój na kawałki, zrumień na patelni z olejem.
  12. Wyłóż na sałatkę, obłóż grzankami.
Reklama

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Pomidory faszerowane - przepis
Roladki z łososiem - przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama