Gotujemy go, pieczemy, smażymy. Przyrządzamy z niego kluski, placki, sałatki, zupy. Doskonale komponuje się z innymi warzywami i ziołami. Kochamy ziemniaki i to pod każdą postacią.
Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Uprawa ziemniaków jest czwartą pod względem wielkości upraw rośliną, a Polska, jako producent, zajmuje wysokie miejsce na świecie.
Wbrew panującym opiniom, ziemniak jest warzywem niskokalorycznym, a co najważniejsze bardzo zdrowym, szczególnie na wysoką zawartość potasu. Warto więc spożywać je często, nie tylko w tradycyjnej formie, jako składnik obiadu. Bardzo smaczne są np. sałatki na bazie ziemniaków, zdrowe i pożywne. Mogą stanowić odrębne danie, bądź być dodatkiem do mięs, czy ryb. Sałatki z ziemniakami idealnie pasują również do dań z grilla. Jeżeli chcecie poznać kilka ciekawych przepisów na ziemniaczane sałatki, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.
Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem
Składniki:
- 1 duży pęczek koperku
- 1 kg ziemniaków
- 2 długie zielone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w plasterki. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Zielone ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do dużej miski przełożyć koperek, ziemniaki, zielone ogórki i czosnek. Następnie dodać śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku, wszystko razem delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na około godzinę.
Ziemniaczana ze śledziem i jabłkiem
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 filety śledziowe w oleju
- duże winne jabłko
- cebula
- 4 korniszony
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzone pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć (jeżeli są za słone namoczyć kilkanaście minut w mleku). Jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, korniszony pokroić w kostkę, jajka w ósemki. Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku, udekorować natką.
Sałatka ziemniaczana z czonskiem i korniszonami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 ogórków konserwowych
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki majonezu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzone pokroić w dużą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, przyprawić do smaku.
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 60 dkg fasolki szparagowej
- puszka zielonego groszku
- pęczek szczypiorku
- 3 jabłka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki, koperek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzone pokroić w dużą kostkę. Fasolkę obrać, usunąć końcówki, pokroić na 2 cm kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Groszek dokladnie odsączyć. Ziemniaki wymieszać z jabłkami, fasolką, groszkiem, posiekanym szcypiorkiem, natka i koperekiem. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos. Zalac nią salatkę, przyprawić do smaku, dokladnie wymieszać, odstawić do lodówki.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 40 dag wędzonego kurczaka
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki keczupu
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzone pokroić w dużą kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę. Fasole dokładnie odsączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki razem połączyć. Majonez wymieszać z keczupem, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku.