Surówka z czerwonej kapusty to klasyczny dodatek do gulaszu drobiowego lub wołowego. Przygotowywana na bazie modrej kapusty jest wzbogacana kwaśnym jabłkiem lub wyrazistym chrzanem, który podkreśla smak mięsa. Sprawdź nasze przepisy na surówkę z czerwonej kapusty, która jest prosta i szybka w wykonaniu!
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu: przepis
Oto składniki na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu:
- średnia cebula
- kwaśne jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 400 g kapusty czerwonej
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?
Kapustę dokładnie obmywamy pod bieżąca wodą i szatkujemy. Wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy przez około 8 minut i przekładamy na sitko i odcedzamy. Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kapustą. Siekamy cebulę i łączymy z całością. Tak przygotowaną surówkę z czerwonej kapusty podlewamy olejem i serwujemy do obiadu z tradycyjnym kotletem mielonym i puree ziemniaczanym.
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem: przepis
Oto składniki na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem:
- 450 g kapusty czerwonej
- średnia cebula czerwona
- jabłko
- 3 łyżki startego chrzanu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem?
Najpierw myjemy dokładnie partie kapusty czerwonej i szatkujemy. Następnie kroimy w drobną kostkę jabłko i łączymy z sokiem z cytryny. Całość mieszamy z tartym chrzanem oraz śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną surówkę z czerwonej kapusty odkładamy do lodówki na 2 godziny do przegryzienia się. Serwujemy ją do obiadu z gulaszem lub klasycznym kotletem wieprzowym.
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis
Oto składniki na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki:
- 500 g kapusty czerwonej
- 2 jabłka
- łyżka octu
- duża marchewka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- pestki słonecznika i dyni
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i marchewki?
Kapustę dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą i szatkujemy drobno. Jabłka kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do całości. Pestki dyni i słonecznika podprażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Mieszamy z musztardą. Tak przyrządzoną surówkę z czerwonej kapusty możemy podawać w asyście duszonego mięsa i ryżu.
Sprawdź inne przepisy na sałatki i surówki