Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 małych boczniaków
- czerwona cebula
- duży ziemniak ugotowany w mundurku
- 15 dag piersi z kurczaka
- garstka sałaty roszponki lub rukoli
- 1/2 małej główki sałaty radicchio
- małe winne jabłko
- szczypta ostrej papryki
- olej
- kilka łyżeczek soku z cytryny
- miód do smaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z boczniakami!
- Cebulę pokrój w piórka, delikatnie podsmaż na 2 łyżkach oleju.
- Ziemniaka obierz, pokrój w dużą kostkę.
- Oprósz ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Zrumień na 3 łyżkach oleju.
- Mięso oprósz solą i pieprzem, pokrój na kawałki, obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju.
- Boczniaki oprósz solą i pieprzem.
- Usmaż na rumiano na kilku łyżkach oleju.
- Sałaty porwij, wymieszaj z podsmażonymi składnikami i pokrojonym jabłkiem.
- Polej sosem z 2 łyżek oleju, 3 łyżek wody, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.