Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach i smak. Gdzie? Oczywiście w słoikach! 50 % z nich marynuje owoce i warzywa, 30 % robi dżemy i soki, a 20 % nalewki – wynika z badań marki MOSSO.
Konserwowanie warzyw i owoców
Warzywa są bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Aby korzystać z ich walorów przez cały rok marynujemy je w wodzie lub occie. Warzywa, które najchętniej zamykamy w słoikach to: ogórki – wybiera je aż 84 % badanych, papryka – 72 %, grzyby leśne – 50 %, pieczarki – 37 %, gruszki – 35 % oraz buraki – 20 %. Marynowane warzywa sprawdzą się zarówno do obiadu, jak też do kanapek, mięs czy sałatek. Z analiz wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotowują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 % z nich.
Zobacz także: Jak robić przetwory z dyni?
Wykres 1. Najczęściej marynowane warzywa i owoce. Źródło: MOSSO
Owoce to niezastąpione uciechy lata. Zimą często brakuje nam ich smaku i zapachu. Warto zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci dżemów czy soków. Są nie tylko zdrowsze, ale także słoik domowych konfitur czy soku może być doskonałym prezentem dla bliskich. Z badań wynika, że aż 87 % kobiet przygotowuje i lubuje się w dżemie truskawkowym, 75 % w wiśniowym i jabłkowym. Ten ostatni ułatwi nam przygotowywanie zimowej szarlotki, a zmieszany z odrobiną cynamonu równie dobrze będzie smakował zapieczony z ryżem. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy – 51 %, porzeczkowy – 20 % oraz jagodowy – 10 % zwolenników.
Dżemy w słoikach
Wykres 2. Najbardziej popularne dżemy. Źródło: MOSSO
Soki domowej roboty
Podczas zimnej i szarej jesieni warto mieć po ręką witaminowe bomby, czyli domowej roboty soki. Według badanych w tej roli doskonale sprawdza się roztwór z malin – wybiera go aż 93 %. Jest on skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Zawiera naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżający gorączkę. Polacy chętnie robią także sok z truskawek – 68 %, wiśni – 59 % oraz porzeczek – 50 %. Sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Natomiast soki ze śliwek - 36 % oraz agrestu – 25 % poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A mają właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.
Wykres 3. Najchętniej robione soki. Źródło: MOSSO
Nalewki - najchętniej robione przez Polaków
Na jesienne i zimowe wieczory sprawdzają się także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 % badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy – 56 %, wiśni – 50 %, winogrona – 47 % czy brzoskwiń – 31 %, które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.
Wykres 4. Najczęściej przygotowywane nalewki. Źródło: MOSSO
Źródło: quote me
Zobacz także: Jak zrobić mizerię z ogórków na zimę?