Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Opublikowano: 15.09.2020, 09:17
Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków,
- 1/2 kg czerwonej papryki,
- 250 g cebuli,
- 1 listek laurowy,
- łyżka soli,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1/2 szklanki octu spirytusowego,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- opcjonalnie: mielona ostra papryka, chili, 3 ząbki czosnku.
Reklama
Przygotowanie:
Buraczki z papryką sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Warto zrobić je jesienią, póki warzywa są po prostu tańsze.
- Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Jeśli wolisz, możesz je obrać po gotowaniu - skórka łatwiej odejdzie.
- Buraki gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Trudno podać dokładny czas gotowania, wszystko zależy od wielkości kawałków - sprawdzaj widelcem, czy buraki są już gotowe.
- Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych oraz ogonków. Pokrój w jak najcieńsze paseczki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj (czosnek również, jeśli go dodajesz).
- Wymieszaj ocet, olej, wodę, listki laurowe, ziele angielskie i cukier. Ugotuj zalewę.
- Na wrzącą zalewę wrzuć paprykę i cebulę. Gotuj 6-8 minut.
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Wrzuć do zalewy, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Przełóż buraczki z papryką do słoików. Pasteryzuj przez 10 minut.
Reklama
Zobacz też:
Kiszone buraki - przepis klasyczny oraz w wersji z marchewką
Kiszenie grzybów - zachowaj smak jesieni na dłużej
Reklama
Reklama
Reklama