Sos koperkowy przyrządzany na bazie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub beszamelu świetnie komponuje się do dań mącznych lub ryb. Świeży koperek w asyście charakterystycznego smaku czosnku oraz soku z cytryny robi furorę na rodzinnym grillu. Sprawdź nasze przepisy na sos koperkowy!
Sos koperkowy do jajek: przepis
Oto składniki na sos koperkowy do jajek:
- duży pęczek koperku
- łyżka octu
- pół szklanki wina
- zmielona gałka muszkatołowa
- 5 łyżek kremowego serka czosnkowego
Jak zrobić sos koperkowy do jajek?
W mniejszym rondelku podgotowujemy wino i dokładamy koperek. Następnie łączymy serek kremowy i ocet. Doprawiamy całość gałką muszkatołową. Czosnkowy serek możemy zastąpić naturalnym, aby smak był delikatniejszy i bardziej uniwersalny. Sos zgęstnieje, gdy odstawimy całość na godzinę do lodówki. Tak przygotowany sos koperkowy idealnie komponuje się zarówno do jajek, jak i do smarowania na grzanki z bagietki.
Sos koperkowy do ryby: przepis
Oto składniki na sos koperkowy do ryby:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 50 ml kremówki
- pół pęczka koperku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sos koperkowy do ryby?
W małym rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką. Gotujemy przez minutę dokładnie mieszając przez cały czas. Dolewamy mleko i nadal mieszamy. Gotujemy sos na bazie beszamelu przez 5 minut, aż konsystencja będzie gładka i delikatna. Pęczek koperku siekamy i dorzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Doprawiamy starta gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany sos koperkowy nadaje się idealnie do dań na ciepło z dodatkiem ryby lub mięsa.
Sos koperkowy do łososia: przepis
Oto składniki na sos koperkowy do łososia:
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki majonezu
- posiekana cebula
- łyżka soku z cytryny
- łyżka startego chrzanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sos koperkowy do łososia?
Śmietanę i majonez łączymy razem w miseczce, dokładnie mieszamy. Siekamy drobno cebulę i dorzucamy do mieszanki śmietanowej. Dolewamy sok z cytryny i odrobinę startego chrzanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos koperkowy idealnie komponuje się z mięsem łososia. Serwujemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Zobacz inne przepisy na przetwory