Przetwory z jagody kamczackiej powinny zagościć w każdej spiżarni. Chociaż właściwości borówki amerykańskiej są nieocenione, nie da się ukryć że jagoda kamczacka bije ją na głowę - to prawdziwa skarbnica cennych składników. Np. witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, witaminy A, która ma wpływ na włosy i paznokcie, a także witamin z grupy B, wpływających na układ nerwowy.
Spis treści:
- Dżem z jagody kamczackiej
- Dżem z jagody kamczackiej i truskawek
- Mus z jagody kamczackiej i rabarbaru
Dżem z jagody kamczackiej
Składniki:
- 30 dag cukru,
- 1 kg owoców jagody kamczackiej.
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj, pozbaw szypułek, osusz.
- Wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gorący dżem z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
- Słoiki mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Przetwory z jagody kamczackiej - dżem/Adobe Stock, Anzhela
Dżem z jagody kamczackiej i truskawek
Składniki:
- 600 g truskawek,
- ok. 1,5 kg jagody kamczackiej,
- 700 g cukru,
- cytryna,
- 2 opakowania Żelfixu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie owoce umyj, pozbaw szypułek, lekko osusz.
- Umieść razem w dużym garnku - drobne truskawki możesz pozostawić w całości, duże lepiej pokroić na kawałki.
- Do owoców dodaj 2 opakowania Żelfixu, zagotuj.
- Gotuj 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i cukier.
- Wymieszaj, gotuj aż zobaczysz że masa przypomina apetyczny dżem (zazwyczaj kolejne 15-20 minut).
- Przełóż dżem z jagody kamczackiej i truskawek do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknij, ustaw do góry dnem na 5 minut.
Mus z rabarbaru i jagody kamczackiej
Składniki:
- 200 g jagody kamczackiej,
- 250 g obranego rabarbaru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 200 g cukru,
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Obrany rabarbar pokrój w drobniutką kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem.
- Dodaj jagody kamczackie, wcześniej umyte i pozbawione szypułek. Dodaj odrobinę soku z cytryny.
- Zasyp cukrem, gotuj na małym ogniu, aby rabarbar zmiękł. Często mieszaj. Szacunkowo powinno to zająć 15 minut.
- Przetwory z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć.
Zobacz więcej przepisów na przetwory z jagody kamczackiej: