Jakie przetwory zrobić w lipcu - 5 przepisów

Marynowane kurki, nalewka malinowa, konfitura z płatków róży, szybki dżem agrestowy i orzechówka z zielonych orzechów!
Weronika Kwaśniak / 21.07.2015 06:34
DRUKUJ PRZEPIS
Jakie przetwory zrobić w lipcu - 5 przepisów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Marynowane kurki:


  • 2 kg kurek  
  • 4 szklanki wrzątku  
  • łyżka soli
  • 1/4 szklanki cukru  
  • szklanka octu z czerwonego wina  
  • 4 listki laurowe  
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu  
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 czerwone, średniej wielkości cebule

Konfitura z płatków róży:


  • 20 dag płatków dzikiej róży  
  • 30 dag drobnego cukru  
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 ml wrzącej wody

Szybki dżem agrestowy:


  • 2 kg agrestu  
  • 1,5 kg cukru
  • opakowanie pektyny (3 dag)
  • posiekana skórka z limonki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty

Orzechówka:


  • 5 zielonych orzechów włoskich  
  • kilka goździków
  • laska cynamonu  
  • 1/2 litra spirytusu  
  • szklanka cukru

Nalewka malinowa:


  • 1 kg malin
  • 1 litr spirytusu
  • 25 dag cukru
Przygotowanie:

Zobacz, jakie przetwory zrobić w lipcu!

1. Marynowane kurki

  1. Kurki oczyść, opłucz, osącz na sicie.
  2. Obgotowuj przez 8 minut.
  3. Osącz, przełóż do wyparzanych słoiczków.  
  4. Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
  6. Przygotowaną marynatą wraz z przyprawami zalej kurki.
  7. Słoiki zakręć, pasteryzuj przez 15 minut.  

2. Konfitura z płatków róży

  1. Płatki róż dokładnie przebierz, odetnij białe końcówki.
  2. Opłucz i delikatnie osusz.
  3. Zasyp cukrem, odstaw na noc.
  4. Dodaj sok z cytryny (nie odlewaj soku powstałego z płatków), zalej wrzątkiem.
  5. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw.
  6. Następnego dnia gotuj konfiturę, aż płatki staną się szkliste.
  7. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć.
  8. Pozostaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce.

3. Szybki dżem agrestowy

  1. Owoce oczyść, opłucz.
  2. Wsyp do garnka i zagotuj, cały czas mieszając.
  3. Cukier wymieszaj z pektyną, dodaj do owoców i mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Zdejmij powstałą pianę.
  5. Dodaj skórkę  z cytryny i posiekaną miętę. Raz jeszcze zagotuj.
  6. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć.
  7. Ustaw w garnku z gorącą wodą i pasteryzuj 20 minut.

4. Orzechówka

  1. Orzechy umyj, pokrój w ćwiartki.
  2. Przełóż do dużego słoika, dodaj laskę cynamonu i goździki, zalej spirytusem.
  3. Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
  4. Z cukru i 1/2 litra wody przygotuj syrop, wystudź.
  5. Odcedź orzechy, ciemny płyn połącz z syropem cukrowym.
  6. Przefiltruj, rozlej do butelek.
  7. Odstaw na co najmniej 4 miesiące, aby orzechówka dojrzała.

5. Nalewka z malin

  1. Maliny wsyp do słoja, przesypując cukrem.
  2. Zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż puszczą sok.
  3. Zalej alkoholem, odstaw na tydzień.
  4. Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przefiltruj przez gazę.
  5. Owoce odciśnij, płyn przefiltruj przez gazę.
  6. Połącz z alkoholem.
  7. Przelej do czystych butelek, zamknij.
  8. Odstaw na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała.
  9. Do butelek można włożyć po kawałku laski wanilii.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA