Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Marynowane kurki:
- 2 kg kurek
- 4 szklanki wrzątku
- łyżka soli
- 1/4 szklanki cukru
- szklanka octu z czerwonego wina
- 4 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 czerwone, średniej wielkości cebule
Konfitura z płatków róży:
- 20 dag płatków dzikiej róży
- 30 dag drobnego cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 ml wrzącej wody
Szybki dżem agrestowy:
- 2 kg agrestu
- 1,5 kg cukru
- opakowanie pektyny (3 dag)
- posiekana skórka z limonki
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
Orzechówka:
- 5 zielonych orzechów włoskich
- kilka goździków
- laska cynamonu
- 1/2 litra spirytusu
- szklanka cukru
Nalewka malinowa:
- 1 kg malin
- 1 litr spirytusu
- 25 dag cukru
Przygotowanie:
Zobacz, jakie przetwory zrobić w lipcu!
1. Marynowane kurki
- Kurki oczyść, opłucz, osącz na sicie.
- Obgotowuj przez 8 minut.
- Osącz, przełóż do wyparzanych słoiczków.
- Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
- Przygotowaną marynatą wraz z przyprawami zalej kurki.
- Słoiki zakręć, pasteryzuj przez 15 minut.
2. Konfitura z płatków róży
- Płatki róż dokładnie przebierz, odetnij białe końcówki.
- Opłucz i delikatnie osusz.
- Zasyp cukrem, odstaw na noc.
- Dodaj sok z cytryny (nie odlewaj soku powstałego z płatków), zalej wrzątkiem.
- Całość zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw.
- Następnego dnia gotuj konfiturę, aż płatki staną się szkliste.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć.
- Pozostaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce.
3. Szybki dżem agrestowy
- Owoce oczyść, opłucz.
- Wsyp do garnka i zagotuj, cały czas mieszając.
- Cukier wymieszaj z pektyną, dodaj do owoców i mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Zdejmij powstałą pianę.
- Dodaj skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Raz jeszcze zagotuj.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć.
- Ustaw w garnku z gorącą wodą i pasteryzuj 20 minut.
4. Orzechówka
- Orzechy umyj, pokrój w ćwiartki.
- Przełóż do dużego słoika, dodaj laskę cynamonu i goździki, zalej spirytusem.
- Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
- Z cukru i 1/2 litra wody przygotuj syrop, wystudź.
- Odcedź orzechy, ciemny płyn połącz z syropem cukrowym.
- Przefiltruj, rozlej do butelek.
- Odstaw na co najmniej 4 miesiące, aby orzechówka dojrzała.
5. Nalewka z malin
- Maliny wsyp do słoja, przesypując cukrem.
- Zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż puszczą sok.
- Zalej alkoholem, odstaw na tydzień.
- Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przefiltruj przez gazę.
- Owoce odciśnij, płyn przefiltruj przez gazę.
- Połącz z alkoholem.
- Przelej do czystych butelek, zamknij.
- Odstaw na 6 miesięcy, by nalewka dojrzała.
- Do butelek można włożyć po kawałku laski wanilii.