Reklama
Czas przygotowania: 200
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 tuszka królika,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół kostki masła,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Pasztet z królika jest niezwykle kremowy i delikatny. Przepadają za nim zarówno dorośli jak i dzieci. To danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Podawaj je ze świeżym pieczywem, masłem i ogórkami kiszonymi.

  1. Oprawioną tuszkę opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel na kilka mniejszych kawałków i przełóż do garnka.
  2. Dodaj umyte i obrane warzywa (seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę) pokrojone na mniejsze kawałki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były nią dokładnie przykryte.
  3. Zagotuj pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 90 minut. Całość ma tylko delikatnie pyrkotać.
  4. Odcedź powstały bulion (przyda się do innych przepisów)
  5. Mięso razem ze skórką przełóż do miski (kości wyrzuć).
  6. Dodaj do niego wszystkie ugotowane warzywami razem z bułką tartą (odrobinę zostaw na osypanie foremek).
  7. Całość zmiel przy pomocy maszynki do mięsa.
  8. Do masy dodaj jajka i masło i ponownie wymieszaj. Dopraw cząbrem, lubczykiem, solą i pieprzem.
  9. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i osypanych bułka tartą.
  10. Piecz przez około 90 minut w 180 stopniach.
Reklama

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z soczewicy
Przepis na pasztet z cieciorki

Reklama
Reklama
Reklama