Reklama

Przepisy na paszteciki nie należą do skomplikowanych pod warunkiem, że będziesz ściśle przestrzegać proporcji na idealne ciasto drożdżowe. Farsz natomiast możesz przygotować ze swoich ulubionych składników i doprawić według uznania.

Reklama

Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie pasztecików na bazie ciasta francuskiego - wystarczy przyszykować błyskawiczny farsz, zawinąć w ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut.

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki
  2. Paszteciki z ciasta francuskiego
  3. Przepis na paszteciki z mięsem
  4. Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Ciasto drożdżowe na paszteciki

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 40 g drożdży,
  • 300 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Do drugiej miski dodaj pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Rozczyn drożdżowy przelej do mąki i wymieszaj całość. Dodaj sól, żółtka i wyrób masę na gładkie ciasto.
  4. Stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas mieszając.

  5. Wyrabiaj ciasto do tej pory, aż przestanie się kleić do rąk.

  6. Ciasto włóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 200 g oliwek czarnych,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory.
  3. Przesmaż chwilę i przełóż farsz do miski.
  4. Rozwiń ciasto francuskie i każde z nich podziel na 12 kwadratów.
  5. Na środek każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, dodaj plasterek mozzarelli i zawiń w trójkąt.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 12-15 minut.

Paszteciki z mięsem

Składniki:

  • ciasto z pierwszego przepisu,
  • 400 g mięsa ugotowanego w rosole,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek.

  2. Całość przełóż do miski.

  3. Mięso zmiel w maszynce i dodaj do niego cebulę, czosnek, a następnie namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz słodką paprykę.

  4. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto drożdżowe i podziel na dwie części (wzdłuż). Na każdą z nich nakładaj farsz i zawiń w rulon.
  6. Pokrój ciasto na mniejsze części (pod skosem), za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rozmąconym żółtkiem i wyłóż na blachę do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 30 minut.
paszteciki przepisy z mięsem
fot. Adobe Stock

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • ciasto z pierwszego przepisu,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie.
  2. Cebulę zeszklij na łyżce oleju.
  3. Kapustę poszatkuj i duś w garnku przez 30 minut.
  4. Do kapusty dodaj cebulę i grzyby.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i podziel na dwie części.
  6. Wystudzony farsz nakładaj na środek każdego kawałka ciasta, zawiń w rulon, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut.
  8. Paszteciki z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do czerwonego barszczu.
paszteciki wigilijne przepis
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na paszteciki:

Reklama
Reklama
Reklama