Hamburgery na kanapki - przepis
Pyszne domowe hamburgery to proste i zaskakujące danie.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 28.01.2011, 14:40
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 bułek na hamburgery
- 1 kg mięsa mielonego
- 13 plasterków żółtego sera
- 2 jajka
- 2 cebule
- przyprawa typu warzywko
- 2–3 korniszony
- 5 dag tartej bułki
- olej
- kilka listków sałaty
- pomidorki koktajlowe
- majonez
- ketchup
- goździki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Jedną cebulę pokrój, posiekaj. Wymieszaj z mięsem, wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, warzywko do smaku i 2 łyżki wody. Wyrób masę. Uformuj 12 kotletów, panieruj w pozostałej bułce. Usmaż na oleju.
2. Drugą cebulę obierz, pokrój w talarki. Tak samo korniszony. Foremką wytnij z sera 12 krążków wielkości bułki. Z ostatniego plastra sera wytnij 24 małe krążki (na oczy). Bułki rozetnij na połówki, posmaruj majonezem.
Reklama
3. Na bułkach ułóż po plastrze sera i po kotlecie. Pod niego wsuń sałatę, tak aby udawała włosy. Bierz po talarku cebuli, ogórka i sera, przymocuj goździkiem do kotleta (to będą oczy). Nos zrób z pomidorka, a uśmiech wyrysuj ketchupem.
Reklama
Reklama
Reklama