Reklama
Ilość kalorii: 340
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Pesto:

  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag startego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • 4 kromki bułki paryskiej
  • 5 łyżek bulionu warzywnego
  • sok z dużej cytryny
  • 3–4 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki posiekanej natki i koperku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Oraz:

  • wiejskie pieczywo pełnoziarniste
  • piórka koperku
  • pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Reklama
  1. Z bułki odkrój skórkę, namocz w bulionie.
  2. Orzechy upraż na patelni, ostudź. Łyżkę odłóż, resztę zmiksuj z czosnkiem, namoczoną bułką, startym serem, sokiem z cytryny, posiekaną natką i koperkiem. Pod koniec miksowania wlej oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Chleb pokrój na 6 kromek, opiecz w piekarniku. Wyjmij i posmaruj pesto. Udekoruj orzechami, koperkiem i cząstkami pomidorków koktajlowych.
Reklama
Reklama
Reklama