Grzanki z pesto z orzechów
Przekąski, jakimi są grzanki, można urozmaicić dodając do nich orzechowe pesto.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 19.09.2013, 15:16
Reklama
Ilość kalorii: 340
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Pesto:
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag startego parmezanu
- 100 ml oliwy
- 4 kromki bułki paryskiej
- 5 łyżek bulionu warzywnego
- sok z dużej cytryny
- 3–4 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej natki i koperku
- sól
- pieprz
Reklama
Oraz:
- wiejskie pieczywo pełnoziarniste
- piórka koperku
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Reklama
- Z bułki odkrój skórkę, namocz w bulionie.
- Orzechy upraż na patelni, ostudź. Łyżkę odłóż, resztę zmiksuj z czosnkiem, namoczoną bułką, startym serem, sokiem z cytryny, posiekaną natką i koperkiem. Pod koniec miksowania wlej oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
- Chleb pokrój na 6 kromek, opiecz w piekarniku. Wyjmij i posmaruj pesto. Udekoruj orzechami, koperkiem i cząstkami pomidorków koktajlowych.
Reklama
Reklama
Reklama