Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g obranych orzechów laskowych,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • kilka goździków,
  • łyżka cynamonu,
  • sok i skórka z pomarańczy.
Reklama
Przygotowanie:

Nie wiesz, co zrobić z orzechów laskowych? To nie tylko składnik domowej nutelli czy dodatek do ciast. Możesz je wykorzystać do przygotowania pysznej, intensywnej w smaku nalewki, idealnej na długie, zimowe i jesienne wieczory. Nalewka z orzechów laskowych lubi towarzystwo słodkich przekąsek, więc podawaj ją razem z pysznymi, domowymi ciastami.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, jednak nie zbyt drobno.
  2. Przełóż do wyparzonego, czystego i suchego słoika razem z cynamonem i goździkami.
  3. Pomarańczę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Przełóż do rondelka, dodaj oba cukry, zalej wodą i zagotuj na bardzo małym ogniu.
  4. Mieszaj cały czas, aż cukier się rozpuści. Wystudź i przelej do słoika z orzechami i przyprawami.
  5. Dodaj spirytus i nalewkę z orzechów laskowych dokładnie wymieszaj, a następnie szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe miejscu.
  6. W tym czasie codziennie energicznie potrząsaj słojem, aby składniki były wymieszane.
  7. Po 3 tygodniach całość przefiltruj przez gazę, rozlej do butelek i odstaw nalewkę z orzechów laskowych na minimum pół roku w ciemne i ciepłe miejsce.
Reklama

Czytaj także:
TOP 5 najzdrowszych orzechów
Ciasto wiewiórka z orzechów laskowych
Orzechy laskowe a cukrzyca

Reklama
Reklama
Reklama