Camembert w karmelu - przepis
Camembert to delikatny ser pleśniowy, który można jeść na zimno lub na ciepło. Sprawdź przepis na camembert w karmelu.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 06.12.2012, 15:33
Reklama
Ilość kalorii: 390
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 okrągłe serki camembert (po ok. 15 dag)
- 20 dag cukru
- sok z cytryny
- 10 dag orzechów laskowych
Reklama
Przygotowanie:
- Połowę orzechów grubo posiekaj, resztę zostaw w całości. Wszystkie lekko upraż na suchej patelni.
- Na patelnię o grubym dnie wsyp cukier. Skrop go 3–4 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Ogrzewaj, nie mieszając. Gdy miejscami zacznie zmieniać kolor na złoty, poruszaj patelnią, aż cały roztopi się na złoty karmel. Patelnię zdejmij z ognia. Karmel ostudź. Serki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz ok. 10 minut.
- Serki ułóż na talerzu. Wierzch ostrożnie polej karmelem i posyp orzechami. Odstaw na kilka minut, aby karmel zastygł i był chrupiący, a serki pozostały gorące i roztopione w środku.
Reklama
Reklama
Reklama