Szparagi w sosie mlecznym
Składniki:
- 120 g szparagów
- szklanka mleka
- 3 g mąki
- 2 g cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 1-1, 5 cm, ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Mąkę podsmażyć na maśle i rozprowadzić z gorącym mlekiem zmieszanym z cukrem. Przygotowane szparagi zalać sosem mlecznym i zagotować.
Szparagi z truskawkami
Składniki:
- 12 pędów białych szparagów
- cukier, sól, olej
- 10 dag truskawek
- 1 łyżka musztardy
- 2 dymki
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki octu
- mango
- starty parmezan
- 3 jajka
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
Szparagi obrać, odciąć końce. Pędy gotować 7 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dymkę pokroić w talarki, a obrane mango i truskawki w kostkę. Musztardę utrzeć z octem oraz oliwą. Dodać dymkę i owoce. Przyprawić solą. Parmezan utrzeć na ciasto z jajkami i 4 łyżkami mąki. Osączone szparagi panierować najpierw w pozostałej mące, a potem w cieście. Smażyć na oleju. Udekorować sezamem.
Pieczone szparagi
Składniki:
- 2 wiązki szparagów
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 10 dag szynki konserwowej
- 5 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Szparagi umyj, oderwij końce i w razie potrzeby obierz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż wiórki z masła, posyp sola i pieprzem oraz utartą gałką. Szynkę konserwowa pokrój w mała kostkę. Posyp po wierzchu szparagi. Piecz 25 minut. Posyp serem upieczone szparagi.
Szparagi w cieście
Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Szparagi obrać, uważając żeby nie uszkodzić główek, umyć, ułożyć główkami w jedną stronę, powiązać w pęczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez 20-25 minut. Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm. Oddzielenie przygotować ciasto naleśnikowe. Kawałki szparagów maczać w cieście i smażyć w dużej ilości oleju. Jeść po ostudzeniu.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść szparagi?