Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 9 jaj
- 50 g masło
- 30 g prawdziwki suszone
- koperek mały pęczek
- 150 g bułka tarta
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0).
- Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj.
- 8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności.
- Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl
Jaja w sosie musztardowym
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona