Jogurt domowej roboty fot. Fotolia

Jogurt własnej roboty - jak przygotować

Zrób go sama w domu, to naprawdę proste! Zobacz jak samodzielnie przygotować pyszny, zdrowy i lekki jogurt!
/ 19.06.2013 10:43
Jogurt domowej roboty fot. Fotolia
W moim domu jada się dosyć dużo jogurtu naturalnego. Przepada za nim moja zdrowo odżywiająca się córka. Ja często dodaję go do sałatek i deserów. Słyszałam, że można go zrobić domowym sposobem. Może wiecie jak?
Jadwiga R. z Golubia-Dobrzynia

Przepis na jogurt domowej roboty:


Do przygotowania ok. 1 l jogurtu domowej roboty potrzebny jest 1 l mleka (zwykłego lub UHT) oraz kilka łyżek jogurtu naturalnego. Mleko należy podgrzać do temperatury 40–45 st. C i wymieszać z jogurtem (można też dodać kilka łyżek mleka w proszku, wtedy jogurt będzie bardziej gęsty i aksamitny). Płyn przelać np. do termosu, tak by przez mniej więcej 10 godzin miał w miarę stałą temperaturę. W tym czasie nastąpi fermentacja.

Jogurt domowej roboty można też przygotować w specjalnie przeznaczonej do tego celu maszynce (do kupienia w supermarketach za ok. 60 zł), która sama utrzymuje odpowiednią temperaturę.